Luna octombrie a venit cu un val de scumpiri. Gazele pentru populație s-au scumpit de la 1 octombrie, a anunțat Autoritatea Națională de Reglementare în Energie(ANRE). Modificarea a intervenit în condițiile în care, începând cu data de 1 aprilie 2017, prețul gazelor de producție internă a fost liberalizat. Potrivit informațiilor oficiale, prețul metrului cub de gaz metan pentru consumatorii casnici a crescut cu 6%. Românii vor simți această majorare la iarnă: specialiștii au făcut calcule și au aflat că, într-o lună friguroasă, factura pentru un apartament cu 2 camere dotat cu centrală termică va fi mai mare cu cel puțin 10-12 lei.
După gaze s-a scumpit și energia electrică. Potrivit specialiștilor, prețul crește în medie cu 5%. Este vorba despre preţul energiei electrice livrate consumatorilor casnici alimentaţi în sistem reglementat: la viitoarea factură, aceștia vor plăti în plus circa 3,4 bani per kWh.
Și veștile proaste nu se opresc aici. Tot de duminică s-a aplicat a doua tranșă a supra-accizei la carburanți. Potrivit deciziei Guvernului, de pe 1 octombrie toate tipurile de combustibili se supraimpozitează cu încă 16 bani pe litru. Prima tranșă a supra-accizei la benzină, motorină și GPL s-a aplicat pe 15 septembrie și, deși Guvernul dădea asigurări cu nu vor crește prețurile la pompă, carburanții s-au scumpit cu cel puțin 10-15%. Luni dimineață, la stațiile PECO din zona Galați-Brăila prețurile au crescut din nou cu câțiva bani pentru un litru de benzină și motorină.
Modificările se vor regăsi în curând în prețurile alimentelor și ale serviciilor, anunță economiștii. Aceștia vorbesc despre scumpiri în lanț cu circa 5-10%. Colac peste pupăză, în ultimele zile au crescut și dobânzile la creditele în lei. Asta înseamnă un plus de circa 100 de lei la rata lunară. Calculul a fost făcut de Revista Capital având ca reper un împrumut Prima Casă pe 30 de ani în valoare de 262.200 de lei (echivalentul a 57.000 de euro), valoarea maximă admisă pentru achiziţia de apartamente vechi.