Când montăm anvelopele de iarnă

Distribuie articolul

Șoferii sunt obligaţi, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, să aibă maşinile dotate cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Într-o formă mai veche a actului normativ se stabilea că anvelopele de iarnă sunt într-adevăr obligatorii în perioada noiembrie – martie.

Sancţiunile pentru dotarea necorespunzătoare a autoturismului care circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, polei sau gheaţă sunt următoarele: reţinerea certificatului de înmatriculare şi amendă din clasa a IV de sancţiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). 

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai „all seasons”, scrie realitatea.net.

Literele M şi S reprezintă iniţialele cuvintelor englezeşti „mud” and „snow”, care înseamnă „noroi (nămol)” şi, respectiv, „zăpadă”.

Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție. Astfel, șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 810 și 1.800 de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like