Calorgal insistă pe lângă Electrocentrale să reia furnizarea agentului termic

Distribuie articolul

Incertitudinile legate de reluarea furnizării apei calde menajere către beneficiarii din Galați continuă. După ce în primă fază, Calorgala a făcut o solicitare de tot râsul către Electrocentrale, de reluare a furnizării energiei termice, iată că acum revine cu o nouă adresă.

Potrivit unui comunicat de presă, „Calorgal SA așteaptă ca în zilele următoare să primească un răspuns din partea SC Electrocentrale SA la comanda fermă transmisă la sfârșitul acestei săptămâni, prin care solicităm furnizarea de energie termică pentru asigurarea apei calde de consum consumatorilor branșați la sistemul de alimentare cu energie termică din municipiul Galați. Comanda de furnizare a energiei termice prevede o cantitate de 7.370 de gigacalorii pe care SC Electrocentrale SA ar urma să o producă și care este necesară pentru ca societatea noastră, în calitate de beneficiar captiv, să poată produce apa caldă menajeră, până în luna octombrie 2017. Cantitatea de 7.370 de gigacalorii a fost calculată având în vedere înregistrările contorilor montați în punctele termice cât și cantitățile facturate în intervalul iunie – octombrie 2016. În aceste circumstanțe, asigurăm consumatorii, publicul și autoritățile locale că facem toate eforturile pentru ca, în cazul în care SC Electrocentrale SA Galați va da un răspuns pozitiv la această a doua solicitare a noastră, să reluăm distribuirea de apă caldă menajeră în cel mai scurt timp de la reînceperea producției de agent termic în instalațiile care aparțin Electrocentrale SA”, se arată în comunicat.

Așa cum spuneam, în prima solicitare Calorgal a transmis în urmă cu 4 zile către Electrocentrale că este interesată să cumpere agent termic, fără însă a preciza și cantitatea dorită. Iată declarația integrală a directorului Electrocentrale, Mustafa Sinan, postată pe Facebook.

„Pentru buna informare a gălăţenilor interesaţi de reluarea furnizării apei calde în sistem centralizat, doresc să vă aduc la cunoştinţă o serie de informaţii şi lămuriri cu privire la solicitarea Calorgal.

În data de 23.05.2017, Electrocentrale a primit de la Calorgal o adresă prin care distribuitorul solicită societăţii noastre ca, începând cu data de 27.05.2017, să furnizăm agent termic în sistem centralizat. Conform adresei nr. 3848/23.05.2017, conducerea societăţii publice de distributie a agentului termic ne-a comunicat că doreşte să-i înaintăm un contract de vânzare-cumpărare a energiei termice pentru perioada 27.05.2017-31.10.2017, iar soluţia tehnică indicată pentru producerea agentului termic primar este cea prin cogenerare.

Din grabă sau lipsă de profesionalism, reprezentanţii distribuitorului nu ne-au comunicat însă şi cantitatea de agent termic primar pe care doresc să o contracteze, ci ne-au indicat, într-o anexă, un tabel privind cantitatea de energie termică distribuită efectiv populaţiei în perioada aprilie-octombrie 2016 şi aprilie 2017.

Tot dânşii ne-au cerut ca, în oferta pe care le-o vom înainta, să ţinem cont de faptul că numărul consumatorilor este în „scădere substanţială”.

Prin urmare, Electrocentrale Galaţi a reamintit Calorgal că, aşa cum prevede contractul-cadru care stă la baza contractului solicitat, avea obligaţia, în calitate de distribuitor local al energiei termice şi a experienţei derulării unui astfel de contract ca, înainte de emiterea unei astfel de solicitări, să ne transmită următoarele date specifice contractului:
– necesarul de energie termică la fiecare punct de delimitare a instalaţiilor noastre cu cele concesionate către Calorgal, respectiv, la intrarea în punctul termic – acolo unde este amplasat echipamentul de măsură a energiei termice. Necesarul trebuie să fie prezentat atât pe perioada de derulare a contractului cât şi defalcat pe fiecare lună, pe puncte termice şi tipuri de consumatori casnici/non-casnici şi să fie aprobat de către reprezentanţii autorităţilor locale;
– puterile termice (minime şi maxime) pe care intenţionează să le contracteze pentru fiecare punct termic ce urmează a fi alimentat;
– debitele hidraulice (minime şi maxime) pe care intenţionează să le contracteze pentru fiecare punct termic ce urmează a fi alimentat;
– centralizator cu volumele de agent termic primar aferente punctelor termice exploatate de Calorgal în perioada solicitată ce urmează a fi alimentate;
– schema termică de principiu în aval de punctul de delimitare (schema staţiei termice) pentru fiecare punct termic ce urmează a fi alimentat;
– puterea termică contractată în zilele lucrătoare/nelucrătoare, maxime şi minime pentru perioada solicitată;
Informaţiile din anexa ataşată de către distribuitor privind cantitatea de energie termică distribuită efectiv populaţiei în 2016 şi în luna aprilie 2017 nu sunt relevante în contextul actual, deoarece, înainte de toate, nu pot face obiectul unui nou contract de vânzare-cumpărare. Mai mult, distribuitorul trebuie să cuantifice şi să îşi asume cantitatea de energie termică pierdută pe segmentul de distribuţie.
Am rugat Calorgal ca, la stabilirea comenzii către societatea noastră să aibă în vedere necesarul real de consum al populaţiei (stabilit de către dânşii, nicidecum de către Electrocentrale) în baza contractelor încheiate în calitate de distribuitor local şi a solicitărilor de debranşare. Apreciem că toate aceste informaţii sunt numai în responsabilitatea Calorgal, în calitate de distribuitor local de energie termică.
Ţin să reamintesc că Electrocentrale îşi exprimă disponibilitatea şi suportul pentru asigurarea de către municipalitate a continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică a populaţiei, după clarificarea de către Calorgal a tuturor datelor şi aspectelor procedurale contractuale.
În situaţia în care consumul de energie termică este mare şi eficient tehnico-economic, vom face toate demersurile necesare pentru funcţionarea în cogenerare şi obţinerea aprobării creditorilor noştri în acest sens.
Reamintesc totodată că strategia noastră de funcţionare pentru perioada aprilie-octombrie 2017, aprobată de creditori, vizează soluţia preparării apei calde menajere cu abur furnizat de către ArcelorMittal Galaţi. Continuarea aplicării ei presupune doar transmiterea unei comenzi din partea Calorgal către societatea noastră, plata în avans a serviciilor comandate şi cantitatea de abur contractată şi livrată spre transformare societăţii noastre”.

Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de:

Lasă un răspuns