Burse fără merit? Dezbateri constituționale privind bursele elevilor

Distribuie articolul

Avocatul Poporului a inițiat, ieri, o contestație la Curtea Constituțională împotriva art. 108 alin. (12) lit. a) din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar. Acest articol stabilește că „bursele de merit trebuie acordate pentru cel puțin 30% din elevii fiecărei clase”, ceea ce, conform Avocatului Poporului, contravine principiilor meritocrației și performanței școlare.

Critica principală este că această reglementare permite acordarea burselor de merit chiar și elevilor cu performanțe scăzute, inclusiv celor cu medii sub 5, distorsionând astfel scopul inițial al burselor de merit, care ar trebui să stimuleze excelența academică.

Avocatul Poporului argumentează că „această practică subminează calitatea și securitatea juridică a sistemului educațional, precum și dreptul la învățătură.” Amintim că, aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației.

Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023. Și mai șocant, doi elevi din Sibiu, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc și ei bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar.

Avocatul Poporului solicită Curții Constituționale să declare neconstituțională această prevedere, susținând că bursele de merit ar trebui acordate pe baza unei evaluări reale a performanțelor școlare, în conformitate cu principiile educației bazate pe merit și calitate.


Distribuie articolul

You May Also Like