BILANȚ: Peste 74 de mii de lei, amenzi, pentru neregulile din centrele rezidențiale pentru vârstnici din Galați

Distribuie articolul

Patru comisii mixte au organizat, la dispoziția Prefectului gălățean, Claudiu Sorin Gavrilă, controale la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și celor destinate copiilor, care funcționează pe raza județului Galaţi, în vara acestui an, după ororile depistate la unități similare din Capitală.

Comisiile au fost alcătuite din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcției de Sănătate Publică Galaţi, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “General Eremia Grigorescu” şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

În cadrul celor 53 de controale, care au vizat 37 de centre de stat şi 16 centre private, au fost verificate condiţiile de care beneficiază un număr total de 1172 de persoane rezidente, din care 467 persoane vârstnice.

La Galați, nu au fost cazuri în care să se impună dispunerea de măsuri complementare care să vizeze închiderea, suspendarea activităţii sau retragerea autorizaţiei sanitare de funcţionare a vreunuia dintre centrele controlate.

În total au fost constatate 172 de contravenţii, dintre care 17 sancţionate cu amendă şi 155 cu avertisment.

Cuantumul total al amenzilor aplicate a fost de 74.400 lei, după cum urmează:

1. Direcţia de Sănătate Publică – 38.900 de lei, principalele deficienţe constatate au vizat depozitări de deşeuri medicale, mobilier şi instalaţii sanitare degradate, curăţenie curentă neefectuată, personal neinstruit din punct de vedere sanitar, lipsa dovezilor privind monitorizarea calităţii apei, respectiv a autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru sistemul propriu de alimentare cu apă.

2. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor – 17.000 de lei, principalele deficienţe constatate au vizat mobilierul neconform, amenajările interioare deficitare, lipsa informaţiilor referitoare la ingrediente, alergeni şi valori nutriţionale, nerespectarea gramajelor pentru porţiile de mâncare.

3. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – 3.500 de lei, principalele deficienţe constatate au vizat nedeţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu (avizul este obţinut), lipsă instalaţie detecţie şi semnalizare, instalaţie electrică exploatată necorespunzător.

4. Inspectoratul Judeţean de Poliţie – 15.000 de lei, principalele deficienţe constatate au vizat lipsa analizei de risc şi lipsa sistemelor de supraveghere video.

Ulterior finalizării verificărilor, pe baza concluziilor comunicate instituţiei Prefectului , de către instituţiile participante la activitate, au fost înaintate Ministerului Afacerilor Interne mai multe propuneri, inclusiv de ordin normativ, de îmbunătăţire a situaţiei existente.


Distribuie articolul

You May Also Like