Bilanț la un an de mandat pentru directorul ANIF Galați, Adrian Pîrvu

Distribuie articolul

Zilele trecute, la Prefectura Galați, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Galați, Adrian Pîrvu și-a prezentat raportul de activitate la un an de la preluarea mandatului.

Această instituție administrează patru amenajări complexe cu o suprafață netă amenajată pentru irigații de 145.204 ha, pentru desecare de 59.218 ha și pentru combaterea eroziunii solului de 161.220 ha.

     Campania de irigații 2022 s-a dovedit a fi una extrem de solicitantă și provocatoare. 2022 a venit atât cu secetă pedologică cât și hidrologică coroborat cu faptul că până la acest moment lucrările minime de punere în funcțiune a obiectivelor de irigații nu au fost atribuite.

„Împreună cu echipa mea am fost permanent prezent și conectat la tot ceea ce reprezintă activitatea de irigații. Am contracarat efectele avariilor survenite și am reluat livrarea apei pentru irigații în cel mai scurt timp posibil acolo unde au apărut probleme.

     Majoritatea reparațiilor au fost efectuate cu personalul deservent și au fost achiziționate extrem de puține servicii, acolo unde s-a impus prezența unui utilaj sau muncitor cu o anume calificare neavută de cei din schema ANIF. Astfel, am redus drastic costurile ce trebuiau finanțate de la bugetul de stat pentru identificare probleme și reparații complexe, bani pe care îi vom investi în alt scop. Am coordonat lucrările de igienizare și eliberare a secțiunii de scurgere a canalelor de irigații, efectuate cu agenții hidro dar la care au participat după orele de program și personalul TESA al Filialei” a afirmat directorul general Adrian Pîrvu.

     Totodată, deoarece seceta hidrologică extremă a determinat AN Apele Române să introducă programul de restricții privind prelevarea apei din Dunăre, am efectuat demersurile necesare și am obținut derogare de la aplicarea acestui program pentru a putea continua funcționarea cu stația SPA Dunăre și asigurarea astfel a apei pentru irigații pentru o suprafață contractată de peste 50.000 de ha cu culturi agricole.

„În acest sens, vreau să mulțumesc în mod deosebit colegului Florin Iosip de la Apele Române și prefectului Gabriel Panaitescu pentru sprijinul acordat în obținerea derogării.

     De asemenea, în această campanie agricolă au fost identificate soluții pentru a permite utilizarea infrastructurii de desecare pentru irigarea terenurilor acolo unde infrastructura de irigații nu exista sau nu mai era funcțională” a mai adăugat Adrian Pîrvu.

     În 2022 a fost contractată pentru activitatea de irigații o suprafață de 88.496,98 ha.

     Până în prezent s-a irigat cumulat în județul Galați o suprafață de 131.269,65 ha, după cum urmează:

      În amenajarea Câmpia Covurlui o suprafață de 90.036,10 ha.

      În amenajarea Brateșul de Sus o suprafață de 4.391,50 ha.

      În amenajarea Terasa Tecuci Nicorești Movileni o suprafață de 16.054,50 ha.

      În amenajarea Nămoloasa Măxineni o suprafață de 667 ha.

      FOUAI-urile cu funcționare independentă au irigat o suprafață de 19.776,50 ha.

     Udarea I jud. Galați – 44.786,25 ha.

     Canale de irigații umplute: 214,95 km.

La fel ca în anii precedenți, asigurarea livrării apei pentru irigații a fost făcută fără costuri, apa și energia fiind gratuite până la stațiile de punere sub presiune și alte puncte de livrare.

     În plus, în această perioadă, s-au efectuat demersurile pentru decontarea unui procent de 49,99% din contravaloarea facturilor de energie electrică consumată la stațiile de punere sub presiune sau cu echipamentele de irigații. Astfel, se vor deconta 2.034.550,16 lei celor 29 de beneficiari gălățeni ai serviciilor de irigații care au depus documentele justificative.


Distribuie articolul

You May Also Like