Aproape 45 de mii de programări la ”Pașapoarte”

Distribuie articolul

Suntem informați, de Prefectura Galați că, de pe 14 aprilie și până luni, 17.04.2023, inclusiv, lucrătorii Serviciului Pașapoarte primesc liber în contextul Sărbătorilor de Paști. Cetățenii interesați de un pașaport pot, însă, solicita o programare, în timp util, pe noul serviciu online pus la dispoziție de această structură administrativă.

”În contextul apropierii Sărbătorilor Pascale, perioadă în care cetățenii români călătoresc frecvent, vă informăm că la nivelul structurilor de pașapoarte, nu se va desfășura activitatea de lucru cu publicul Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui (14.04.2023); prima și a doua zi de Paște (16.04 – 17.04.2023)”, se spune în comunicatul oficial.

Acestea sunt zile de sărbătoare legală, în conformitate cu prevederile art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat.

În acest context, indiferent de județul de domiciliu al solicitanților, cererile de paşapoarte simple electronice/paşapoarte simple temporare se depun în ţară, la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte în cadrul programului de lucru cu publicul afişat pe www.pasapoarte.mai.gov.ro, preponderent în baza programărilor on-line efectuate pe platforma hub.mai.gov.ro/epasapoarte.

Noul serviciu de programare on-line pentru depunerea cererilor de pașapoarte oferă posibilitatea de a efectua o programare începând cu ziua curentă. Se face precizarea că, totuși, din motive organizatorice, se pot efectua programări online numai în următoarele 90 de zile calendaristice. Platforma operaționalizează în fiecare zi, la orele 00:00,  programările pentru a 90-a zi față de ziua curentă. Se face recomandarea, de asemenea, pentru consultarea permanentă a portalului hub.mai.gov.ro/epasapoarte, întrucât situația programărilor online se poate modifica în timp real, în condițiile în care acestea pot fi anulate de către cetățeni, după confirmarea inițială.

De la data de 20 martie a.c. și până în prezent, pe noua platformă de programare au fost efectuate programări pentru 44.589 persoane, iar 2.451 persoane au efectuat programarea și au depus cererea pentru eliberarea pașaportului în aceeași zi.

Termenul de soluționare a cererilor de eliberare a pașapoartelor simple electronice, în cazul persoanelor care solicită ridicarea documentului de călătorie din țară, precizăm că acesta este de maxim 5 zile lucrătoare (spre exemplu, în luna martie 2023, termenul mediu înregistrat la nivel national pentru eliberarea pașaportului simplu electronic a fost de 2,12 zile).

Menționăm faptul că există posibilitatea de a verifica în timp real statusul cererii de emitere a paşaportului simplu electronic, accesând link-ul disponibil pe site-ul oficial al Direcţiei Generale de Paşapoarte www.pasapoarte.mai.gov.ro, secțiunea Status pașaport, precum şi pe site-urile Instituţiilor Prefectului, având ca şi criterii de căutare numărul de cerere sau ultimele 9 caractere din CNP şi data depunerii cererii.

Pentru eliminarea timpilor de așteptare la ghișee, în scopul evitării supraaglomerării la sediile serviciilor publice comunitare de pașapoarte, cetățenii sunt îndrumați să opteze, în momentul depunerii cererilor de pașapoarte, pentru transmiterea pașaportului simplu electronic la adresa de domiciliu/reședință din țară, prin intermediul PrioriPost, serviciul de curier rapid al Poștei Române (tariful perceput pentru acest serviciu este de 11,30 lei cu TVA inclus, iar plata se realizează la momentul livrării documentului de călătorie).

De la data de 20 martie a.c. și până în prezent, pe noua platformă de programare au fost efectuate programări pentru 44.589 persoane, iar 2.451 persoane au efectuat programarea și au depus cererea pentru eliberarea pașaportului în aceeași zi.

În luna martie 2023, peste 20.000 pașapoarte simple electronice au fost eliberate prin intermediul acestui serviciu.

Pentru cetățenii români care călătoresc în străinătate, se reamintește faptul că reglementarea condițiilor de intrare, ședere sau tranzit al unei țări reprezintă un drept al statului în cauză, sens în care, înainte de călătoria în străinătate, și li se sugerează să acceseze secțiunea condiții de călătorie de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, sau să se adreseze misiunii diplomatice a statului respectiv în România.


Distribuie articolul

You May Also Like