Amendamente pe bandă rulantă la legea carantinei. Află AICI ce se va întâmpla cu asimptomaticii și cu simptomaticii

Distribuie articolul


Proiectul de lege privind carantina și izolarea este în continuare la Senat. De două zile senatorii dezbat documentul redactat inițial de Guvern și transformat radical de deputați. Marți, în Parlament a ajuns și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a discutat cu senatorii opoziției și ai puterii.


În timpul dezbaterilor, au fost depuse numeroase amendamente. După discuții, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a prezentat câteva măsuri care se vor regăsi în viitoarea lege a carantinei.

Astfel, asimptomaticii cu teste pozitive vor fi internați, iar în maximum 48 de ore vor fi evaluați pentru a se se stabili dacă rămân în spital sau intră în izolare la domiciliu, în funcție de evoluția lor. Persoanele cu simptome vor fi internate până când se vindecă sau până când devin asimptomatice. Totuși, dacă vor fi externate înainte de vindecare, persoanele vor fi nevoite să stea în izolare la domiciliu.


„Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a declarat Nelu ministrul Tătaru.


De asemenea, pacientul va avea dreptul să refuze tratamentul, iar copiii celor infectați și spitalizați vor fi îngrijiți de rude și nu de stat. Legea va cuprinde și pedepse pentru cei care nu respectă regulile, a precizat ministrul Tătaru.


Proiectul trebuie să fie adoptat în plenul Senatului, instituția fiind cameră decizională. Proiectul de lege a apărut după ce judecătorii Curții Constituționale au stabilit că izolarea, carantina și internarea obligatorie sunt ilegale.

Noua lege trebuie să le ofere autorităților instrumentele necesare pentru a lua măsuri în timpul epidemiei.


Distribuie articolul

You May Also Like