ALERTĂ, Părinți! „Cristalele” au devenit foarte „populare”printre tineri, în Galați

Distribuie articolul

Nu este vorba de renumitele cristale de cuarț, din care se fabrică, printre altele, produse de lux gen paharele sau seturile de porțelanuri ”de Bohemia”.

Vorbim însă, din păcate, despre unele dintre cele mai consumate droguri sintetice la nivel mondial. La Galați se comercializează sub forma de 3-CMC. Potrivit specialiștilor, este metcatinonă (3-CMC), un drog sintetic folosit ca alternativă la metamfetamină.

Substanța a fost identificată pe piața drogurilor inclusiv sub formă de pulbere, lichide, material vegetal sau hârtie sugativă. 3-CMC este disponibilă în Uniunea Europeană încă din anul 2014 și a fost detectată în 23 de state membre. În cursul anilor 2020 și 2021, au fost confiscate aproximativ 2.500 kg de 3-CMC, ceea ce reprezintă peste 90% din cantitatea totală de pulbere de 3-CMC confiscată de la începutul monitorizării substanței în Europa”, arată un studiu făcut public de către sindicatul Europol.

Zeci de persoane au murit ca urmare a intoxicării cu această substanță care are efecte similare cu ale cocainei, însă este cu mult mai ieftină. Când vine vorba de supradozare, simptomele care apar sunt: tulburări de ritm cardiac și respirator, tremur și spasme musculare, hipertermie, insomnie, anxietate, paranoia, dezorientare, halucinații și delir sau convulsii.

Zilele acestea, oamenii legii au reușit să intre pe un nou canal de comercializare cu această „mizerie” și să stopeze, cel puțin pe moment, activitatea unei rețele în devenire, de comerț cu droguri pe piața locală din Galați și Vrancea.

Potrivit datelor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea au intervenit, săptămâna trecută, și au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpați, cercetați pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi deţinere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu, ambele în formă continuată.

În urma cercetărilor preliminare s-a reținut că, pe parcursul anului 2023, în mod repetat, inculpații au procurat, deținut și comercializat, diferite cantități de drog de mare risc, cunoscut sub denumirea de „cristal” (3-CMC), către consumatori din județele Vrancea și Galați.

De asemenea, în ziua de 26 octombrie, unul dintre inculpați a fost prins în flagrant în timp ce comercializa 10 doze de cristal (3-CMC) pentru suma de 1500 lei.

Ulterior au fost puse în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară, pe raza județului Galați, fiind identificate și ridicate 5 plante de canabis uscate, mai multe obiecte purtătoare de urme, telefoane mobile și suma de 2.000 lei.

În cursul zilei de 27.10.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Vrancea, a dispus arestarea preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea.

Acțiunea a beneficiat și de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galați și ai Inspectoratului de Poliție Județean Galați.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.


Distribuie articolul

You May Also Like