ALERTĂ ALIMENTARĂ! Tone de înghețată cu pesticide retrasă de la comercializare

Distribuie articolul

Mai multe sortimente de înghețată Haagen-Dazs au început să fie retrase din principalele supermar-keturi din țară după ce General Mills, fabricantul îngheţatei Haagen-Dazs, a decis să fie rechemate voluntar cinci sortimente de îngheţată, care sunt comercializate în România. Anunțul a fost făcut pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

General Mills a decis să facă mai multe investigații cu privire la principala cauză a acestei probleme de neconformitate, care a arătat că nivelurile de urme de 2-Cloroetanol (2CE) pot fi depistate la un ingredient asigurat de către unul dintre furnizori. În plus, nivelurile substanţei detectate depăşesc limitele de detecţie analitică.

2-Cloroetanol este un pesticid toxic pentru organismul uman.

„Semnele şi simptomele expunerii acute la cloroetanol pot include slăbiciune, ameţeli, confuzie, tulburări de vedere, decoordonare, şoc, convulsii şi comă. Pot apărea dispnee (respiraţie scurtă), edem pulmonar, depresie respiratorie şi insuficienţă respiratorie. Pot fi observate puls slab, hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută) şi cianoză (nuanţă albastră a pielii şi a membranelor mucoase). După expunere pot fi observate greaţă, vărsături şi hematurie (urină cu sânge). De asemenea, pot apărea leziuni hepatice şi renale”, informează Asociaţia Pro Consumatorilor într-o postare pe Facebook.

Asocţia menţionează că nu se specifică în alertă de pe site-ul ANSVSA cum a ajuns acest pesticid în aceste sortimente de îngheţată. În plus, nu se specifică valoarea identificată în urma analizei de laborator.

„Producătorul îngheţatei Haagen Dazs a declanşat noi retrageri de la comercializare din 1442 magazine (Mega Image: 1073 magazine, Profi: 358 magazine, Selgros: 2 magazine şi Cora: 2 magazine) a următoarelor tipuri de îngheţată: îngheţată cu ciocolată belgiană 400g şi 80 g, îngheţată nuci maca-damia 400 g şi 80 g”, se precizează în anunțul firmei producătoare.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns