Alegeri prezidențiale 2024. Primul tur.

Distribuie articolul

 

 

ora 8,45 – Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor întâlni în turul 2 peste două săptămâni!

 

ORA 8,45, După modelul „Mihaela, dragostea mea!”, Ciolacu s-a culcat în turul 2 și s-a trezit în propria sufragerie…!

 

ORA 21  Avem finală Ciolacu- Lasconi, conform exit-poll-urilor!

 

ORA 20 – Este destul de clar care va fi turul 2! După reacțiile șefilor de partid…

La 21, aflați…!

ORA 19,30 – S-a trecut de 50% la nivel național! Acum 5 ani, nici la turul 2 nu s-a ajuns la 50%!

 

ORA 18,50 – Galați- prezență de 40,21%.

 

ORA 18,40 – Prezență la vot superioară față de precedentele alegeri prezidențiale. Atât în țară 47,7% cât și în exterior-peste 700. 000 voturi! Și încă sunt cozi masive. Germania și Marea Britanie pe primul loc!

 

ORA 18,30  – Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Tecuci au fost sesizați de către președintele unei secții de votare, cu privire la faptul că locțiitorul acestuia, un bărbat de 33 de ani, din aceeași localitate, ar fi emanat halenă alcoolică și era euforic. După ce bărbatul a refuzat testarea cu aparatul etilotest, Biroul Electoral Județean a dispus înlocuirea acestuia

 

ORA 17,50Niciunul dintre cei patru candidați aflați la această oră pe pozițiile fruntașe nu are asigurat locul în finală! Asta ca să realizăm dimensiunea diferențelor dintre aceștia!

 

ORA 16,50 – Referendumul lui Nicușor Dan la București, aproape de a trece primul prag, acela de prezență. Sunt cozi imense în secțiile de votare în multe centre urbane mari din țară.

 

ORA 16,45 – Cifre de infarct! Vom avea surprize la ora 21! Diferențe minime…

 

ORA 16,30 – 33,53% Prezență la vot în județul Galați. 40%, la nivel național!

La nivel național avem două surprize. Prezența în urban este superioară celei din rural, (o noutate absolută).

Comparativ cu alegerile prezidențiale precedente, la această oră, avem un procent mai mare de votanți.

15,30 – Galați-29,30%- Național 34,49%.

Județul Galați, se observă clar, rămâne cu fiecare oră, la o diferență din ce în ce mai mare față de media națională.

 

ORA 13,30 – Șase incidente legate de procesul electoral de la Galați până la această oră.

IPJ face anchetă în privința a cinci sesizări privind continuarea campaniei electorale peste termenul legal și într-un caz în care un alegător și-ar fi fotografiat buletinul de vot, în cabina unei secții.

 

 

ORA 13,10 – 20,60%- Galați, 22,94%-Național.

 

ORA 11,32 – Un nou seism a avut loc, în această dimineață, în România, după o oră și 27 de minute de la primul cutremur înregistrat.

Conform Institutului Național pentru Fizica Pământului, la ora 08:43 în zona seismică Vrancea a avut loc un cutremur de intensitatea I cu magnitudinea de 3.5, la adâncimea de 64.5 km.

 

ORA 11,30 – 12,76% s-a votat în județul Galați, 13,38% la nivel național.

 

ORA 10,40 – 9,22% dintre gălățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne! 9,80% la nivel național!

 

ORA 10 – 6,23% dintre gălățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne! 6,93% este procentul național!

 

ORA 9,55 – Prezența la vot la turul 1 al alegerilor prezidențiale în țară, fără voturile Diaspora, e de 2,9%, potrivit datelor AEP. E vorba de o prezență mai mică decât în turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2019, când a fost de 3,51%.

Astăzi, până la ora 9, au votat 540.071 de cetățeni în țară, în timp în diaspora votaseră 227.678 de cetățeni, iar totalul a fost de 767.749 voturi.

În total, voturi România plus Diaspora, până la ora 09 și-au exprimat opțiunea prin vot 4.26% din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, din care 46.15% femei și 53.85% bărbați.

De remarcat mobilizarea mai bună în urban decât în rural, potrivit AEP: au votat 5.1% dintre votanții din mediul urban, respectiv 3.18% în mediul rural.

 

ORA 9,30 – 5,10% dintre gălățeni au votat până la această oră! Media națională este 5,88%.

 

ORA 8 – Bine de știut…!

Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:

• Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
• Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
• Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 lei.
Vă reamintesc că prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților
• Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7,00 – 21,00 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
• Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

ORA 7,16- La aproximativ un sfert de oră de la deschiderea secțiilor de votare, prima zgâlțâială:

Un cutremur cu magnitudinea 4.1 s-a produs duminică dimineața, la ora 7:16, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 128 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 61 km sud-est de Sfântu Gheorghe, 59 km est de Brașov, 58 km nord-vest de Buzău, 61 km nord de Ploiești, 72 km vest de Focșani, 89 km nord-est de Târgoviște.

Cel mai important seism din acest an, de 5.4, a avut loc în data de 16 septembrie în judeţul Buzău.

 

ORA 7  S-au deschis toate secțiile de vot de pe teritoriul României!

 

Duminică, 24 noiembrie, au loc alegerile prezidenţiale 2024, din primul tur de scrutin, în intervalul orar 7 – 21.

 Cetățenii români cu drept de vot de pe teritoriul ţării sunt așteptați mâine la urne, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 7 și se vor închide la 21.

Dacă la acea oră vor fi cetățeni care așteaptă la rând ca să voteze, programul se poate prelungi până la ora 23,59.

Se votează doar cu actul de identitate valabil.

Potrivit datelor oficiale, la nivelul județului Galați au fost amenajate 438 de secții de votare, pentru cei 521.886 de alegători înscriși în listele permanente.

În municipiul Galați sunt 255.818 cetățeni cu drept de vot înscriși pe listele permanente, la Tecuci – 39.512 votanți, iar la Târgu Bujor – 8.476.

Au drept de vot cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu pot vota debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Se poate vota la secția de votare unde sunteți arondați conform adresei de domiciliu sau reședință, iar dacă vă aflați într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință, vă veți putea exercita votul la oricare secție, urmând a fi trecut pe lista suplimentară.

 

Cine și cum poate cere urna specială

 

Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, poate solicita urna specială. Solicitarea pentru urna specială s-a putut depune la secția de votare la care este arondat alegătorul netransportabil, doar astăzi, 23 noiembrie 2024, în intervalul orar 18 – 20.

La alegerile prezidențiale, pot solicita urna specială și alegătorii care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare. În această situație, cererea de votare prin intermediul urnei speciale va fi însoțită de o adeverință emisă de angajator din care rezultă că alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 7 – 21.

Tot prin intermediul urnei speciale pot vota alegătorii care sunt internați într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private. Persoanele reținute, persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale. La fel și persoanele aflate în arest la domiciliu.

 

Este total interzis fotografierea sau filmarea buletinului de vot!

 

În ce condiții vom avea un al doilea tur de scrutin?

 

După numărarea și centralizarea voturilor exprimate atât în țară cât și în străinătate, este declarat ales președinte al României candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea (50% plus un vot) – din voturile valabil exprimate.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi se organizează al doilea tur de scrutin, pe data de 8 decembrie, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

 

Candidații la alegerile prezidențiale, în ordinea în care sunt înscrişi pe buletinele de vot:

 

Elena Lasconi – Uniunea Salvați România;

George Simion – Alianța pentru Unirea Românilor;

Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat;

Nicolae Ciucă – Partidul Național Liberal;

Kelemen Hunor – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;

Mircea Geoană – candidat independent;

Ana Birchall – candidat independent;

Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională;

Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie;

 Ludovic Orban – Forța Dreptei; (retras din cursă)

Călin Georgescu – candidat independent;

Cristian Diaconescu – candidat independent;

Cristian-Vasile Terheș – Partidul Național Conservator Român;

 Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale.

 

Cum a decurs campania electorală?

 

Poliţiştii au fost sesizaţi, până astăzi, cu privire la aproape 200 de posibile incidente electorale.

Mai precis vorbim despre săvârşirea a 189 de posibile incidente electorale în cadrul campaniei pentru alegerile prezidenţiale.

Sunt cu 17% mai puţine faţă de precedenta campanie pentru alegerea preşedintelui României.

Din aceste incidente, 154 sunt confirmate, şase sunt în curs de verificare, iar 29 nu s-au confirmat. De asemenea, pentru încălcarea legislaţiei, în timpul campaniei electorale poliţiştii au dat amenzi în valoare de aproape 22.000 de lei. Continuarea propagandei electorale este interzisă şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.

 

 Cum și mai ales pe cine alegem…?

 

Ne confruntăm cu o criză de lideri atât în România, cât și la nivel european. Liderii care se propun intră într-un joc pe care nu-l stăpânesc- totala lipsă de predictibilitate a vieții, a ceea ce urmează.

Merg la vot, suntem partizani al unui punct de vedere ideologic. Dar hotărârea va fi pe loc. 

Puterea astfel, potențială sau reală, devine nemăsurată și foarte periculoasă. Banii creează sentimentul lipsei de granițe morale. 

Sunt ambiții sociale de a urca ierarhic pentru a viza recompense financiare. Acest peisaj ne spune că timpul vieții  s-a cam dus.

Moral, și biologic.

„Nu e viața mea. Eu cred că aceasta e un fel de existență trăită la suprafața lucrurilor. Nu ai timpul acela de a construi în adâncime și de a te simți ancorat în ceea ce faci. Nu cred că funcționează profund învățarea. E foarte important să înveți toată viața. Din ce să înveți, dacă alergi după bani?

La alegeri, mai sunt și alți factori care sunt pur și simplu de natură psihologică sau de natură estetică. Să nu-ți placă de cineva e o chestiune ireductibilă și fundamentală. L-ai văzut cum vorbește, l-ai văzut cum acționează, cum se prezintă și ai o antipatie pentru persoană. Avem atâția candidați acum, e greu să te atașezi emoțional de vreunul. Prestațiile lor nu dau motive de hotărâre.

Chiar dacă nu știți cu cine veți vota, cu siguranță important este să mergeți la vot.

Vreau să joc, știu că e important să joci, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație!” a spus recent un cunoscut analist politic. 

 

Toate alegerile parcurse până acum au fost conduse de convingeri ferme, de plăcut/neplăcut. Acum, însă, este greu să găsești criterii. Până la urmă, mai este ceva. Președinții noștri au fost criticați, au fost ironizați, ne-am raportat la ei într-un mod extrem, extrem de dur. N-am putut păstra imaculată, ca idee măcar, instituția președintelui.

Nu avem nici un fel de recunoaștere sau respect a acestei instituții. 

Bun, nu ne place persoana, o criticăm. Președintele însă este o instituție pe care noi, românii, n-o respectăm.

 Personalizăm în mod extrem alegerile noastre. Avem nevoie de instituția în sine a președintelui pentru alegerile viitoare. 

 

Cum va fi vremea de alegeri?

 

În intervalul duminică, 24 noiembrie, ora 8:00 – luni, 25 noiembrie, ora 08:00, în țară, vremea va fi predominant frumoasă, dar rece mai ales dimineața și noaptea, potrivit ANM.

Ziua, cerul va fi variabil spre mai mult senin în regiunile sudice, dar în cursul nopții vor fi înnorări temporare în majoritatea zonelor.

Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări locale în zona montană înaltă, iar la începutul intervalului și pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 și 10 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -8 grade în depresiunile din estul Transilvaniei și 4 grade în Dealurile de Vest. Dimineața și noaptea, cu precădere în Transilvania, pe alocuri va fi ceață.

 

Deja, avem acuzații de fraudă!

 

Deputatul USR de Diaspora, Iulian Lorincz a anunțat astăzi că a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 București în care a semnalat faptul că reprezentanta PSD în Secția de Votare nr. 624 Ialoveni (Republica Moldova) a introdus în urnă 4 buletine de vot care aveau aplicată ștampila de control.

Astfel, reprezentanta PSD, practic, a votat de 4 ori în cadrul alegerilor prezidențiale din România (primul tur).

Din procesul verbal semnat în unanimitate de către cei 15 membri ai Secției de Votare nr. 624 Ialoveni, reiese că reprezentanta PSD recunoaște faptul că a votat de 4 ori, a susținut Lorincz.

Evident a fost  sesizat Biroul Electoral pentru secțiile de votare din străinătate prin care s-a solicitat dispunerea unor măsuri urgente pentru înlocuirea reprezentantei PSD și a persoanei care i-a înmânat acesteia cele 4 buletine de vot.

Într-o secție din Marea Britanie au fost descoperite 3 buletine preștampilate în favoarea unui candidat independent.

 

„Express de Dunăre” vă va ține la curent pe tot parcursul zilei de mâine cu principalele evenimente din ziua votului: prezență, situații deosebite, contestații, iar spre miezul nopții și cu primele rezultate oficiale.

 

 


Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de: