A luat-o razna și Rafila…!

Distribuie articolul

S-au schimbat ceva capete ministeriale la Sănătate in ultimii doi ani. În noiembrie 2019, după penala Sorina Pintea venea la conducerea ministerului, Victor Costache, cel care a făcut purici doar vreo cinci luni după care s-a supărat că nu mai poate opera și s-a cerut ejectat. A urmat vasluianul Nelu Tătaru, cel ce a prins perioada pandemică poate cea mai complicată. Poate vă reamintiți de problema Spitalului Județean Suceava, de impunerea unei conduceri militare acolo dar și în alte municipii cum ar fi Focșani. A fost poate cel mai activ ministru, practic ziua și spitalul.

Au urmat alegerile parlamentare iar postul a trecut la USR-PLUS. Vlad Voiculescu a fost alesul iar speranțele erau foarte mari. Numai că, ghinion! Se pare că n-a fost agreat de Câțu și astfel s-a produs primul scurtcircuit PNL-USR-PLUS. Patru luni a durat pentru Voiculescu activitatea în fruntea ministerului. După o săptămână de interimat pentru premierul de atunci, Florin Câțu, apare de niciunde Ioana Mihailă, tot pe filiera USR-PLUS. Nimic notabil nici pentru doamna ce s-a „ ministrit” vreo cinci luni, trecute fix.

S-a rupt coaliția, iar un interimat asigurat de Cseke Atilla vreo lună și jumătate. După care, marea făzăneală stânga-dreapta PSD-PNL-UDMR îl pune pe piedestal pe unul ce pe vreme de pandemie emitea înțelepciuni pe la diverse posturi TV despre covid și covidism. Mare meșter pe la organisme cu ștaif gen OMS sau NATO, Alexandru Rafila era un necunoscut pentru muritorii de rând înainte de perioada pandemică.

Și, din inerție a devenit și mare favorit pe la socialiști pentru diverse candidaturi, inclusiv pentru cea de viitor prezidențiabil.

Acesta a prezentat ieri planul de măsuri pentru pregătirea valului 5 al pandemiei de COVID-19.

El prevede coordonarea asistenţei medicale, extinderea capacităţii de testare şi a rolului asistenţei medicale ambulatorii, creşterea siguranţei pacientului şi a capacităţii de răspuns, tratamentul accesibil şi adaptat noilor resurse terapeutice, tratamente de calitate, comunicare şi parteneriate, dar şi recomandări pentru populaţie şi instituţiile publice şi private.

O să prezentăm cumva parțial cam ce prevede acest măreț plan. Am fi făcut-o în totalitate însă, din nefericire publicația aici de față a rupt contractul cu Fabrica de hârtie igienică Vrancart de la Adjud…

Bre frăție, fix ca la Plenara de partid, preluată în totalitate de Scânteia”!

DJ, muzica…

Coordonarea asistenţei medicale

– Înfiinţarea la Ministerul Sănătăţii a Grupului de Managemement al Informaţiilor Operative în Sănătate, GMIOS.

– Coordonarea alocării resurselor de asistenţă medicală pentru pacienţii COVID-19, dar şi pentru cei cu alte patologii.

– Evidenţă în timp real a capacităţii ATI în spitalele din România.

– Înfiinţarea la nivel judeţean a unor structuri de coordonare a asistenţei medicale spitaliceşti (Prefect, reprezentant al CJ, DSP, manager/director medical de la spitale).

– Noi planuri de comunicare între structurile medicale, respectiv de informare între acestea şi populaţie: lista centrelor de testare si de evaluare din fiecare judeţ va disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi pe cele ale DSP-urilor.

Extinderea capacităţii de testare şi a rolului asistenţei medicale ambulatorii

– Creşterea rapidă a capacităţii de testare (introducerea decontării testelor pe bază de antigen la nivelul cabinetelor medicilor de familie).

– Organizarea şi operaţionalizarea la nivel local a centrelor de evaluare ambulatorie a pacienţilor cu forme uşoare şi medii.

– Crearea centrelor de evaluare pentru pacienţii cu forme medii care au factori de risc (evaluare biologică şi imagistică în vederea administrării de tratament antiviral în ambulatoriu).

– Dezvoltarea asistenţei medicale prin consultări şi parteneriat cu organizaţiile medicilor de familie şi cu CMR.

Creşterea siguranţei pacientului şi a capacităţii de răspuns

Creşterea siguranţei pacientului în spital. Managerii de spital sunt obligaţi să dispună:

– verificarea şi remedierea deficientelor circuitelor electrice şi a instalaţiilor de oxigen;

– asigurarea capacităţilor de oxigen necesare în perioada de vârf pandemic;

– semnalarea către Ministerul Sănătăţii a problemelor majore.

Asigurarea numărului de paturi alocate pentru pacienţii COVID cu formă medie la 20%, cu o flexibilizare până la 30%.

Creşterea în bugetul pentru anul 2022 a resurselor pentru secţiile ATI (cu 65% mai mult faţă de 2021). În prezent, sunt complet funcţionale la nivel naţional 2.805 paturi ATI (pentru pacienţi COVID-19 şi cu alte patologii).

Suplimentarea numărului de spitale care beneficiază de finanţare suplimentară prin programul „Acţiuni Prioritare ATI”, în scopul creşterii capacităţii de răspuns a sistemului medical (de la 116 la 128 unităţi ATI pentru adulţi).

Tratament accesibil şi adaptat noilor resurse terapeutice

– Adaptarea protocolului de tratament al pacienţilor COVID-19, cu includerea medicamentelor antivirale în tratamentul ambulatoriu.

– Crearea unui mecanism instituţional pentru asigurarea în centrele de evaluare a tratamentului antiviral oral şi a anticorpilor monoclonali.

– Extinderea tratamentului antiviral ambulatoriu, inclusiv cu medicamentele inovative: Paxlovid, Molnupiravir.

– Monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente (antivirale, antiinflamatorii şi imunomodulatoare, anticorpi monoclonali) la nivelul spitalelor şi transmiterea nevoilor către Ministerul Sănătăţii, pentru achiziţii şi alocări rapide.

Recomandări pentru populaţie

– Vaccinarea previne formele severe şi decesele, respectiv reduce transmiterea virusului către alte persoane!

– Este vitală respectarea măsurilor de distanţare, igienă personală, portul corect al măştii!

– Testaţi-vă înaintea contactului apropiat cu persoane vulnerabile nevaccinate!

– Testaţi-vă la primele simptome şi declaraţi imediat rezultatul pozitiv al testării!

– Discutaţi imediat cu medicului de familie pentru testare şi îndrumare!

– Nu vă trataţi cu antibiotice împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19!

– Nu vă trataţi cu antivirale, care pot fi toxice, dacă nu vă sunt recomandate de medic!

– Dotaţi-vă cu termometru şi pulsoximetru pentru a vă monitoriza starea de sănătate, dacă sunteţi pozitiv COVID-19!

Cred că avem toate șansele din lume să ne ducem la vale ca națiune cu așa specimene. Gălățeni, dacă vreți să scăpați de covidul cel Omicron, luați-vă termometru! Gata? Ati plecat la cumpărături…?


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns