A.J.F.P. Galați pune accent și chiar recomandă contribuabililor să folosească preponderent serviciile electronice de comunicare financiară

Distribuie articolul

La începutul acestui an, aflăm de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi, că în municipiu erau administrați un număr de 244.161 contribuabili.

Dintre aceștia:

  • 36.612 sunt persoane juridice (inclusiv sedii secundare)
  • 496 fac parte din categoria instituțiilor publice (inclusiv sedii secundare) și
  • 207.053 sunt contribuabili persoane fizice, care desfăşoară activităţi economice/în mod independent sau care exercită profesii libere, întreprinderi familiale.

Într-o informare transmisă Prefecturii Galați, A.J.F.P. Galați precizează că este preocupata permanent de îmbunătățirea relațiilor cu contribuabilii, implementarea proiectelor de digitalizare, concomitent cu acțiunile privind combaterea evaziunii fiscale și creşterea funcţiei preventive a controlului fiscal.

În actualul context național dar și european, una dintre activitățile vizate este de promovarea serviciilor on-line oferite contribuabililor, Spațiul Privat Virtual, Ghiseul.ro, plăți on-line prin interconectarea celor doua platforme. Pentru înregistrarea în SPV există posibilitatea identificării la distanță (video), fără a fi necesară deplasarea la sediile unităților fiscale.

”Pentru îmbunătățirea serviciilor oferite contribuabililor, promovarea si utilizarea serviciilor electronice este principala preocupare din programul nostru de activitate”, spune șeful A.J.F.P. Galați, Cristian MIRICĂ.

Începând cu data de 01/03/2022, persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile familiale, transmit documentele/cererile, exclusiv prin SPV. (OUG 11/31/08/2021). Spatiul Privat Virtual (SPV) este serviciu electronic pus la dispoziție gratuit de Ministerul Finanțelor – ANAF, prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informațiilor și înscrisurilor în legătură cu situația financiara/fiscală proprie.

Totodată, Ordinul nr.109/10/02/2022 a aprobat procedura privind înrolarea, precum şi modalităţile de acces în PatrimVen. Autorităţile publice, instituţiile publice sau de interes public sunt obligate să se înroleze în sistemul informatic PatrimVen, în condițiile legii. Prevederile art. 69. reglementează colaborarea dintre autorităţile publice, instituţiile publice sau de interes public din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscală,cu modificările și completările ulterioare. Astfel, ori de câte ori o instituţie sau autoritate publică trebuie să soluţioneze o cerere a unei persoane fizice sau juridice, iar pentru soluţionarea cererii legislaţia specifică prevede prezentarea unui certificat de atestare fiscală, a unei adeverinţe de venit sau a unui alt document cu privire la situaţia fiscală a persoanei în cauză, instituţia sau autoritatea publică are obligaţia să solicite certificatul de atestare fiscală, adeverinţa de venit sau documentul respectiv de la organul fiscal competent. În acest caz, persoana fizică sau juridică NU mai are obligaţia depunerii certificatului, adeverinţei sau documentului. PatrimVen – Sistem informatic (SI) destinat schimbului de informații dintre instituții publice/Autorități publice(IP/AP) privind veniturile/situatia patrimonială a cetăţenilor.


Distribuie articolul

You May Also Like