72 de pensionari gălățeni pe caz de boală, în plată, suferă de boli imaginare

Distribuie articolul

În urma controalelor de anul acesta, la Casa Județeană de Pensii Galați s-au descoperit evaluări medicale neconforme cu realitatea, statul plătind sume ”aiurea” pentru pensionarii pe caz de boală înregistrați. Astfel, s-a descoperit că 72 dintre persoanele aflate în plată în evidențe, cu pensie pentru cazuri de boală sufereau de boli imaginare, așa că și-au pierdut dreptul la pensie, în limbaj ”de specialitate” adică, au fost ”depensionați”

Compartimentul de expertiză medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Galaţi are în structură 3 cabinete medicale care se ocupă cu stabilirea capacităţii de muncă, din care 2 cabinete pentru municipiul Galaţi şi localităţile arondate şi 1 cabinet pentru municipiul Tecuci şi localităţile arondate.

Potrivit datelor făcute public de Serviciul Comunicare și Relații Publice, anul acesta au fost expertizați, până acum, 591 de gălățeni, care și-au depus dosarele pentru a li se stabili drepturile de pensie aferente. Dintre aceștia, cei mai mulți – 256 persoane, au fost identificați cu gradul II invaliditate. Alte 168 de persoane au fost expertizate cu gradul III de invaliditate și doar 58 de gălățeni vor primi pensie aferentă pentru gradul I de invaliditate. 109 persoane, care au depus dosarele medicale pentru expertiză pentru incapacitate de muncă, din cauza unor invalidități, au fost trimise acasă, necorespunzând criteriilor de invaliditate admise legal.

Totodată, activitatea compartimentului de expertiză medicală a CJP Galați a revizuit și situația persoanelor aflate înregistrate cu diferite grade de invaliditate, pentru care statul plătește sumele aferente. În total, în evidențele instituției sunt 2298 de persoane în plată pentru care s-a efectuat revizuirea.

Astfel, în urma revizuirii s-a constatat că realitatea nu mai corespunde cu înregistrările din evidențele CJP Galați și pentru care se plăteau, în plus, sume pentru diverse invalidități declarate.

Cinci dintre pensionarii cu grad III de invaliditate (din totalul de 962 de persoane în plată) au ieșit din evidență, în urma expertizei medicale. Alți 89 de gălățeni, înregistrați cu pensie pentru invaliditate de grad II au fost, de asemenea, ”declasificați”(din cei 1160 pensionari gr.II invaliditate revizuiți). La doar 22 dintre ei s-a constatat că, de fapt, se greșise evaluarea inițială și au fost trecuți în grad I de invaliditate, astfel că numărul celor din această categorie care va primi pensie pentru boală a crescut la 193 de persoane.


Distribuie articolul

You May Also Like