7 ani fără catedră. Noua măsură drastică împotriva meditațiilor private

Distribuie articolul

O nouă reglementare drastică intră în vigoare în sistemul educațional, vizând direct profesorii care oferă meditații private elevilor din clasele lor. Mișcarea pare să sublinieze o criză de idei în ceea ce privește gestionarea eficientă a sistemului educațional, alegându-se parcă cu soluția cea mai radicală disponibilă: excluderea din învățământ pentru o perioadă de șapte ani.

Conform noii reglementări, cadrele didactice care sunt sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă nu vor mai avea dreptul de a preda în învățământul preuniversitar de stat pentru o durată de 7 ani școlari. Termenul reprezintă o creștere considerabilă față de precedentul termen de 12 luni, un salt care pare să indice o abordare de tipul „totul sau nimic” din partea ministerului.

Sub masca unei preocupări pentru etica profesională, Legea 198/2023 include o listă extinsă de abateri disciplinare ce pot duce la această sancțiune drastică. Pe lângă meditațiile private, lista include violența, manifestările politice sau religioase în școli, și orice comportament ce ar putea afecta prestigiul unităților de învățământ.

Totuși, din partea multor părinți și profesori există întrebări despre eficacitatea acestei abordări. Prin impunerea unor sancțiuni atât de severe, Ministerul Educației pare să ignore o serie de cauze profunde ale problemelor din educație, preferând în schimb să închidă ochii și să aplice pedepse în loc să caute soluții sustenabile și realiste.

Înainte de a se ajunge însă la desfacerea contractului de muncă, profesorii vor trece printr-o serie de penalizări crescătoare, de la avertismentul scris până la reducerea salarială și suspendarea drepturilor profesionale.

Noua politică a ministerului este din dorința de a menține un standard înalt de profesionalism subliniază acesta, deși unii ar putea argumenta că se aseamănă mai mult cu o încercare de a „tăia nodul gordian” al educației, decât cu o strategie bine gândită de îmbunătățire a sistemului.


Distribuie articolul

You May Also Like