165 de ani de statistică oficială în România

Distribuie articolul

Statisticienii marchează azi „nașterea oficială” a acestei activități, odată cu apariția statului modern român

Statistica oficială românească s-a născut și a evoluat grație unor oameni vizionari. Personalități istorice marcante, oameni de cultură ai timpului lor, conducători ai statisticii românești și lideri politici deopotrivă au înțeles că, pentru a-și îndeplini datoria față de propriul popor și pentru a-și consolida poziția în lume, statul român are nevoie de o cunoaștere temeinică a realităților sale. Iar acest lucru nu se poate face decât prin statistică.

Actul de naștere al statisticii oficiale românești îl reprezintă Ordonanța domnească semnată la 12 iulie 1859 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza prin care a fost înființat Oficiul Central de Statistică, una dintre primele instituții publice constituite după Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 și unul dintre cele mai vechi oficii statistice din Europa. Acesta este momentul marcat drept „Ziua Statisticianului” instituită prin H.G. 592/2002.

Cu prilejul împlinirii a 165 de ani de la înfiinţare, Institutul Naţional de Statistică a fost decorat, cu Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Comandor – categoria H – ”Cercetarea științifică”. Distincţia a fost acordată “în semn de apreciere deosebită pentru dăruirea, profesionalismul și eficiența care au condus, de-a lungul timpului, la cercetări statistice inovatoare și la dezvoltarea unui sistem statistic național modern”, se arată în Decretul privind conferirea Ordinului, semnat de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis.


Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de: