Ziua Mondială a Cercetășiei, la Tecuci

Distribuie articolul

 

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci a organizat la sârșitul săptămânii trecute, în parteneriat cu Centrul Local „Oltea Doamna”, Ziua Mondială a Cercetășiei.

Aproximativ 170 de cercetași, coordonați de profesorul Mihaela Munteanu, s-au reunit pentru a descoperi istoria fascinantă a mișcării cercetășiei în orașul lor natal, dar și pentru a afla mai multe despre personalități marcante care au contribuit la definirea valorilor cercetășești.

Cohorta „Oltea Doamna” este cea mai veche formaţiune de cercetaşi din România şi a fost înfiinţată în 1915, sub patronajul Principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea). Însemnări de război din caietele cercetaşilor se află la Muzeul de Istorie din Tecuci.

Anual, în luna mai, în localitate are loc un excepţional festival naţional al cercetăşiei.

La Tecuci există una dintre cele mai puternice tradiţii în cercetăşie din România.

Municipiul Tecuci nu-i ales dintr-o întâmplare drept gazdă a manifestărilor anuale ale cercetaşilor.

În spatele acestei alegeri se află o tradiţie extraordinară, veche de peste un secol, în urzeala căreia s-au ţesut firele unor poveşti emoţionante despre copiii războiului.

 

109 ani de cercetăşie

 

Pe 5 februarie 2024, s-au împlinit 109 ani de la înfiinţarea cohortei „Oltea Doamna”, entitate care a avut girul Casei Regale a României şi s-a născut sub oblăduirea Asociaţiei „Cercetaşii României”.

Lucru foarte important, „Oltea Doamna” a fost prima organizaţie locală de cercetaşi din România, în urma unui decret regal votat în Senat şi Adunarea Deputaţilor la 20 decembrie 1914, respectiv 2 februarie 1915.

„Recunoaştem Cercetaşii României ca persoană juridică al cărui scop este educaţia fizică şi morală a tineretului”, se menţiona în decretul regal prin care se înfiinţa asociaţia care avea să aibă un rol fundamental în cele două războiae mondiale”.

Cohorta tecuceană a cercetaşilor purta ca însemn distinctiv eşarfe violet şi număra la momentul apariţiei ei 150 de membri. Cercetaşii erau conduşi chiar de către prefectul de Tecuci din acea vreme, Ovid Gherghel. Acesta avea funcţia de „preşedinte al secţiunii.

„Constituirea cohortei tecucene în patru comitete şi un birou permanent era în conformitate cu Regulamentul de administraţie al Asociaţiei „Cercetaşii României”, document publicat în „Cercetaşul”, numărul din aprilie 1915. Alături de articolele care privesc scopul Asociaţiei, „educaţia morală şi fizică a tineretului şi pregătirea viitoarelor generaţii pentru înălţarea neamului şi binele patriei”, aflăm şi structura organizaţiei, care pe lângă Comitetul central de la Bucureşti mai cuprindea Comitetul de patronaj, Comitetul local şi membrii aderenţi

Principele Carol era îndrumător al cercetaşilor din Tecuci

Cohorta „Oltea Doamna” de la Tecuci se afla, la momentul înfiinţării ei, sub oblăduirea unui Comitet de onoare, alcătuit din personalităţi foarte importante. L-am aminti în primul rând pe principele Carol (viitorul Rege Carol al II-lea), pe atunci în vârstă de 22 de ani, pe ministru I.G. Duca (cel care avea să fie asasinat de legionari în anul 1933), precum şi trei iluştri lideri politici locali: Alecu P. Anastasiu, Nestor Cincu şi Ionel Georgiade


Distribuie articolul

You May Also Like