Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice

Distribuie articolul

Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, în parteneriat cu Shopping City Galați, organizează, în perioada 18-21 aprilie 2023, în spațiul expozițional de la parter al mall-ului, expoziția „Palatul Comisiei Europene a Dunării, ieri și azi”.

Evenimentul este organizat pentru a marca Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice, care se celebrează anual pe data de 18 aprilie.

Expoziția cuprinde reproduceri după cărți poștale și fotografii vechi din colecțiile Bibliotecii, care ilustrează actuala clădire a Bibliotecii, fost Palat al Comisiei Europene a Dunării, în diverse etape ale existenței sale, cea mai veche imagine datând din anul 1895. Totodată, în cadrul expoziției, vor putea fi admirate fotografii făcute recent de către echipa care a realizat turul virtual al monumentului, cu fonduri asigurate de Consiliul Județean prin intermediul Europe Direct.

Clădirea este un simbol cultural al Galațiului, un monument arhitectural cu un stil sobru ce evocă imaginea vechiului târg din perioada secolelor al XIX-lea și prima jumătate a celui de-al XX-lea secol. Configurația sa actuală este, în principal, rezultatul reconstrucției din temelie realizată între anii 1922 și 1923, vechea clădire fiind puternic avariată în Primul Război Mondial.

Palatul Comisiei Europene a Dunării, sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, este primul monument din Galați și al doilea din România care a obținut prestigiosul titlu „Marca patrimoniului european”, acordată de Comisia Europeană.

Spațiul expozițional are o vizibilitate crescută, iar vizitatorii centrului comercial provin din toate categoriile de vârstă ori socio-profesionale.

Monumentul istoric de la Galați este primul sediu al Comisiei Europene a Dunării, instituție marcantă, care a contribuit la construcția Europei de astăzi.

Palatul Comisiei Europene a Dunării este un simbol al valorilor idealurilor și identității europene. Instituția a promovat și asigurat unitatea, pacea și stabilitatea în Europa, deziderate care se regăsesc și pe placa, de mari dimensiuni, acordată de Comisia Europeană, care se află amplasată pe fațada clădirii Bibliotecii.


Distribuie articolul

You May Also Like