UDJ: cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale UE a fost lansată la apă

Distribuie articolul

Universitatea Dunărea de Jos din Galați anunță că cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale UE a fost lansată la apă pentru realizarea unor teste. Procedura s-a desfășurat joi, la șantierul naval din Giurgiu, acolo unde se construiește nava comandată de universitatea gălățeană.

Nava de cercetare REXDAN a fost lansată la apă pentru primele teste de flotabilitate la Șantierul Naval ATG din Giurgiu. Ceremonia s-a desfășurat în prezența mai multor membri ai echipelor de management și implementare ale proiectului cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectul implementat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați se va încheia la 31 decembrie 2023, dar nava va fi gata în luna martie a aceluiași an.
Potrivit UDJ, REXDAN va fi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene. Vaporul va acoperi 2.000 de kilometri pe partea navigabilă a Dunării și va avea nouă laboratoare moderne în care își vor desfășura activitatea cadre didactice și cercetători din universitatea gălățeană și din străinătate.

Finanțarea construcției navei și dotarea acesteia cu echipamente de cercetare de ultimă generație se realizează printr-un proiect cu finanțare europeană. Valoarea totală a proiectului este de aproape 92 de milioane de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like