Percheziții efectuate în urma traficului de migranți

Distribuie articolul

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, cu Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa au aplicat, pe 27 mai, 11 mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

În urma cercetărilor efectuate, în perioada 2022 – 2023, 11 suspecţi, cetăţeni români, moldoveni şi cu dublă cetăţenie (română şi moldovenească), organizaţi într-o structură infracţională, au acţionat pe teritoriile României şi Republicii Moldova în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi. Membrii grupului infracţional au cumpărat autovehicule de capacitate mare pentru a transporta persoane provenite din ţări afro-asiatice peste frontierele de stat către ţări din vestul Europei. Investigaţiile întreprinse au relevat că suspecţii au pretins şi primit pentru fiecare migrant sume cuprinse între 3.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de posibilităţile financiare ale persoanei transportate şi de ţara în care aceasta intenţiona să ajungă.

Traseele urmate de membrii grupului de criminalitate organizată pentru a ajunge cu migranţii în ţări din Vestul Europei au fost: Grecia – Bulgaria – România – Ungaria – Austria, Grecia – Bulgaria – Serbia sau Croaţia – Ungaria – Austria.

În urma percheziţiilor efectuate au fost identificate şi ridicate mijloace de comunicaţii, înscrisuri, precum şi alte probe.

În aprilie 2024, sub egida EUROJUST, s-a încheiat acordul de constituire a unei echipe comune de anchetă între autorităţile judiciare din România şi autorităţile judiciare din Republica Moldova în vederea documentării activităţii infracţionale în care sunt implicaţi şi cetăţeni moldoveni. În data de 16.05.2024, poliţiştii Direcţiei combaterea criminalităţii organizate şi Direcţiei urmărire penală din cadrul INI al IGP Moldova au pus în aplicare 7 mandate de percheziţie domiciliară, acţiune la care au participat şi poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi.

La activităţile de urmărire penală desfăşurate pe teritoriul României au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor judiciare din Republica Moldova, acţiunea fiind realizată cu sprijinul SELEC.

 


Distribuie articolul

You May Also Like