Noutăți în noua lege a pensiilor

Distribuie articolul

De exemplu, a fost introdusă o „noutate” pentru cei care vor să meargă cu familia în stațiunile balneoclimaterice, o condiție de bază stabilită pentru a beneficia de bilet de tratament și partenerul de viață (ne)pensionar.

Noua lege a pensiilor prevede, de la 1 septembrie 2024, că pensionarii vor primi un bilet la tratament pentru partenerul de viață, chiar dacă acesta nu este pensionar. Mai mult, el poate fi chiar angajat. Există, însă, o condiție pentru a primi acest bilet. Condiția pe care trebuie s-o îndeplinească aceștia pentru a-și putea însoți partenerul la băi este plata integrală a biletului de tratament.

Noua Lege a pensiilor, ce intră în vigoare la 1 septembrie, are și alte noutăți:

1.Indexarea cu 13,8%. Se aplică tuturor pensiilor de la data de 1 ianuarie 2024.

2. Nouă formulă de calcul este VPR x Numărul total de puncte. unde VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.

3. Punctele de stabilitate. Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40

De asemenea, au fost introduse unele facilități pentru a ieși mai devreme la pensie, pentru unele categorii:

Pensionarea pentru condiții grele de muncă.

Există angajați care ar putea ieși la pensie și cu 7 ani mai devreme dacă au lucrat în condiții speciale. Ei trebuie să fi lucrat în anumite domenii. Potrivit noii legi a pensiilor, locuri de muncă în condiţii deosebite sunt acele locuri de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor.

Reduceri pentru mame

„Mamele care au născut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. Pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni”, după cum a spus șeful Casei de Pensii.

Vârsta de pensionare se egalizează.

O noutate în legea pensiilor este că femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă – 65 de ani – din anul 2035.


Distribuie articolul

You May Also Like