Neplata amenzilor în termen de 30 de zile ar putea duce la suspendarea permisului

Distribuie articolul

Încă o metodă prin care şoferii pot rămâne fără permis

Deputatul PSD Mihai Weber a depus, la Senat, o propunere legislativă potrivit căreia neachitarea amenzilor de circulaţie în 30 de zile duce la suspendarea dreptului de conduce, suspendarea încetând odată cu depunerea dovezii de achitare a amenzilor restante.

Weber a depus o propunerea legislativă pentru completarea art. 103 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice ce prevede că „suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune în cazul neachitării în termen de 30 de zile a amenzilor privind circulaţia pe drumurile publice.”

„Autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvârşirii contravenţiei. Suspendarea încetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante ” constituie o altă prevedere a propunerii legislative.

„Nesancţionarea adecvată a conducătorilor auto care nu îşi respectă obligaţia de a achita amenda determină perpetuarea unui comportament neadecvat în trafic, întrucât contravenientul nu resimte constrângerile impuse de măsura coercitivă, considerând faptele sale ca fiind de natură normală, asupra sa nereflectându-se cu adevărat o penalizare”, se mai arată în expunerea de motive.

Deputatul este de părere că propunerea legislativă va determina un comportament responsabil al conducătorilor auto, atât din punct de vedere al conduitei în trafic, cât şi din perspectiva achitării obligaţiilor ce decurg din încălcarea dispoziţiilor în vigoare.


Distribuie articolul

You May Also Like