Narcotice la raft!

Distribuie articolul

 

 

Produsul retras de urgenţă din magazinele din România. E foarte periculos, trebuie să îl arunci dacă l-ai cumpărat

În aceste zile inspectorii sanitar-veterinari sunt în alertă după ce s-a descoperit un produs noconform.

Ca urmare a situației, produsul a fost retras de urgenţă de la comercializare, inspectorii precizând că este foarte periculos, iar recomandarea către cei care au cumpărat produsul este să îl arunce.

În urma unor sesizări, inspectorii sanitar -veterinari au făcut mai multe controale și au descoperit nu mai puțin de 74 de kilograme de semințe de mac care conțineau cantități mari de opium.

Conform inspectorilor, cantitățile erau peste media admisă de legislația în vigoare, astfel că s-a luat decizia ca acest produs să fie retras de pe piață.

„În luna ianuarie, urmare a unei notificări primite prin Sistemul de Alertă Rapidă pentru Alimente și Furaje (SRAF – instrument prin care se realizează un schimb de informaţii între Autorităţile Competente Centrale pentru alimente şi furaje din cadrul Statelor Membre), a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 74 de kilograme de semințe de mac de la unități de vânzare cu amănuntul. În cazul semințelor de mac s-a constatat depășirea limitei maxime admise de alcaloizi de opiu”..

Sunt semințele de mac considerate droguri?

Cu gama sa de culori care variază de la alb la roz, roșu, violet și albastru, macul este o floare care a înfrumusețat grădinile din întreaga lume. Cu toate acestea, sucul din această frumusețe botanică a declanșat războaie, a creat o bogăție incalculabilă și a provocat suferințe de nedescris pentru milioane de oameni. Planta de mac, Papaver somniferum, produce opiu, un narcotic puternic ai cărui derivați includ morfina, codeina, heroina și oxicodona.

Termenul „narcotic” se referă la opiu, la derivații de opiu și la înlocuitorii semisintetici ai acestora. Narcoticele sunt utilizate în scop terapeutic pentru tratarea durerii, suprimarea tusei, ameliorarea diareei și inducerea anesteziei. Cu toate acestea, ele sunt unele dintre cele mai dependente substanțe cunoscute de om. Ca droguri utilizate în mod abuziv, ele sunt adesea fumate, inhalate sau injectate. Majoritatea semințelor de mac folosite în alimentație provin de la macul de opiu, Papaver somniferum. Deși aceste semințe au conținut de opiu, cantitatea utilizată pentru gătit este extrem de mică, iar conform experților, consumul de semințe de mac poate produce un rezultat pozitiv la testele antidrog.

Semințele de mac afectează rezultatele testelor de droguri

Semințele de mac nu au nici pe departe suficiente opiacee pentru a te intoxica. Dar, deoarece testele de droguri sunt extrem de sensibile, consumul anumitor produse alimentare pe bază de semințe de mac poate duce la rezultate pozitive la testele de urină pentru opiacee, în special pentru morfină, codeină sau ambele. În cele mai multe circumstanțe, concentrațiile de opiacee în urină sunt prea mici pentru a produce un rezultat pozitiv al testului.

Dar anumite produse alimentare, și în general este imposibil de știut care sunt acestea, deoarece conținutul de opiacee nu apare pe etichetele produselor alimentare, conțin suficiente opiacee pentru a produce rezultate pozitive la test. Mai mult, din cauza suprapunerii concentrațiilor de opiacee și a raportului morfină-codeină, uneori poate fi dificil să se facă distincția între rezultatele testelor care se datorează consumului de semințe de mac și cele care se datorează consumului de droguri opiacee.


Distribuie articolul

You May Also Like