Modificări în ratele bancare ale românilor

Distribuie articolul

O modificare care ar trebui să aibă un impact important asupra ratelor bancare intră în vigoare astăzi. Este vorba despre indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) care este anunțat de Banca Națională. Acesta înlocuiește ROBOR, indicele în funcție de care s-au calculat până în prezent majoritatea dobânzilor la împrumuturile în lei.

Guvernul a renunțat la ROBOR cu scopul de a reduce ratele bancare plătite de români. Totuși specialiștii atrag atenția că modificarea nu va aduce rate mai mici pentru românii cu datorii la bănci. Conform unor calcule, scăderile ar putea fi nesemnificative și se vor aplica doar în cazul noilor contracte. Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut. La prima publicare IRCC este 2,36%, în condițiile în care pe 30 aprilie, indicele ROBOR la 3 luni a fost 3,37%.

De asemenea, românii care au credite Prima Casă vor avea ratele calculate tot în funcție de Robor, anunță specialiștii. Asta din cauza unei interpretări care poate fi făcută în cazul ordonanței de urgență care a înființat IRCC. Ca efect, produsul Prima Casă ar putea să fie mai scump decât creditul ipotecar standard.


Distribuie articolul

You May Also Like