Ministerul Educației, campion în amânare și reforme înghețate

Distribuie articolul

40 de ordine de ministru (OME) și de hotărâri de guvern (HG) cu termen de intrare în vigoare 1 decembrie, menite să pună în aplicare noile legi ale educației Deca-Iohannis, par să fi pierdut autobuzul termenului limită! Practic, Ministerul Educației încalcă calendarul oficial de implementare a legislației subsecvente, pe care și l-a stabilit singur, pe 2 septembrie.

Cu toate acestea, atât învățământul preuniversitar, cât și cel universitar, sunt în continuare în așteptarea schimbărilor promise. În total, sunt în suspensie 32 de acte normative pentru învățământul preuniversitar și 7 pentru cel universitar. Edupedu.ro semnalează că „Actele nu au fost puse nici în consultare publică, prima etapă până la o dezbatere online sau, dacă Ministerul Educației nu organizează o astfel de consultare, prima etapă până la discutarea în ședința de guvern și aprobare – în cazul Hotărârilor de Guvern.”

În plus, trebuie amintit că începând cu 1 noiembrie, un set de 16 acte normative trebuiau deja să intre în vigoare. Printre acestea se numără regulamentele de funcționare pentru noile inspectorate școlare, centrele pentru carieră didactică și ARACIIP, care nu au primit aprobarea niciunul.

Până pe 8 noiembrie, peste 20 de acte normative pentru învățământul preuniversitar zăceau în sertare, unele mai ajungând puse în consultare publică sau publicate în Monitorul Oficial. Chiar și un program vital precum Programul Național Masa Sănătoasă (PNMS), destinat unui milion de elevi, a fost promovat în consultare publică în ultima clipă. Anunțat pentru consultare pe 29 noiembrie, acesta a avut o întârziere de patru săptămâni față de data la care ar fi trebuit să intre în vigoare.

În același timp, transformarea inspectoratelor școlare în direcții județene de învățământ preuniversitar, programată inițial pentru 1 ianuarie, a fost amânată până în 2025. Alte 9 documente pentru învățământul superior au avut aceeași soartă, fiind expuse – în consultare publică – doar câteva dintre ele.


Distribuie articolul

You May Also Like