Majorarea bugetului pentru educație, la 4,3% din PIB

Distribuie articolul

În urma articolului nostru anterior despre bugetul inițial pentru educație în 2024 și implicațiile sale, au intervenit schimbări în peisajul financiar al sectorului educațional din România. Datorită grevei profesorilor și Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), procentul bugetului alocat educației a crescut la 4,3% din PIB – cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, suma alocată de 74 de miliarde de lei, inclusiv 12 miliarde de lei din PNRR, conform Edupedu.ro, este încă cu 36 de miliarde de lei sub cerințele legii Deca-Iohannis.

Ministerul Educației a comunicat pe Facebook că bugetul de stat pentru educație a crescut cu 56% față de anul 2023, ajungând la peste 57 de miliarde de lei. Acest buget cuprinde investiții în dotarea școlilor, digitalizare, formarea cadrelor didactice, microbuze pentru elevi și campusuri pentru învățământ dual, toate finanțate prin PNRR.

Cu toate că această alocare este cea mai mare din ultimele două decenii, ea nu îndeplinește prevederile legilor educației din 2011, care stipulau alocarea a minimum 6% din PIB pentru educație. Legile educației inițiate de Administrația Prezidențială și aprobate de Parlamentul României prevedeau alocarea a cel puțin 15% din cheltuielile bugetului general consolidat, ceea ce ar fi însemnat aproximativ 100,9 miliarde de lei pentru 2024. Comparativ cu alte state europene, România continuă să urmărească atingerea mediei UE în ceea ce privește finanțarea educației. Un raport al Comisiei Europene arată că țări ca Suedia și Norvegia investesc peste 6% din PIB în educație.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în ceea ce privește salariile profesorilor, promisiunea de majorare a fost ținută. În plus, a menționat importanța investițiilor în infrastructură, precum și a măsurilor pentru combaterea abandonului școlar, care vor fi finanțate din fonduri europene pentru a reduce presiunea pe bugetul statului.

„Este o creștere istorică pentru educație. Implementarea graduală, dar continuă și hotărâtă a noilor legi ale educației va face ca investiția în învățământ să crească și mai mult, pe măsura nevoilor și a importanței acestui domeniu esențial!”, a declarat Ligia Deca în comunicatul Ministerului Educației de pe Facebook.

În realitate, o mare parte din această creștere este datorată profesorilor și PNRR. Mai exact, creșterea salariilor profesorilor, care a venit ca rezultat al grevei generale inițiate de aceștia și prevede cu 9,5 miliarde de lei în plus la bugetul de cheltuieli de personal, începând cu 1 ianuarie 2024.


Distribuie articolul

You May Also Like