Legea fiscal-bugetară 296/2023 descentralizează Palatele copiilor și Cluburile elevilor către Consiliile Județene

Distribuie articolul

Legea fiscal-bugetară 296/2023, destinate asigurării stabilității financiare pe termen lung a României, publicată vineri în Monitorul Oficial, conține o prevedere neanunțată și nedezbătută anterior: descentralizarea Palatelor copiilor și Cluburilor elevilor către Consiliile Județene. Această decizie vine în contradicție cu Legea Educației, promovată în mandatul lui Deca-Iohannis, care permitea preluarea acestor instituții de către primării.

Modificarea dată a mai făcut parte dintr-un subiect de dezbatere,în special, în contextul discuțiilor privind legile Educației în timpul mandatului ministrului Sorin Cîmpeanu. În forma actuală a legii însă, descentralizarea Palatelor copiilor și cluburilor elevilor, subiectul apare fără consultări publice prealabile și fără un anunț oficial din partea guvernului sau a Ministerului Educației.

Conform dispozițiilor legii, descentralizarea implică transferul personalului, patrimoniului, activităților și responsabilităților către autoritățile județene, inclusiv alocarea fondurilor necesare pentru asigurarea funcționării corespunzătoare a acestor servicii.

Aceasta cuprinde direcțiile județene de familie și tineret, care erau în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, direcțiile județene de sport care erau coordonate de Agenția Națională pentru Sport, precum și Palatele copiilor/cluburile elevilor și patrimoniul acestora care se aflau sub autoritatea Ministerului Educației.


Distribuie articolul

You May Also Like