În intervalul orar 4-14 avem cod roșu de inundații cu fenomene vizate: torenți, viituri, depășiri ale cotelor de pericol, pe Prut și Corozel.
Echipele ISU, pompierii, dar și jandarmii din județele Brăila, Tulcea, Vrancea și Galați acționează pentru salvarea persoanelor rămase izolate.
Ciclonul Boris, ajuns din Islanda, a făcut prăpăd în localitățile din centrul și nordul județului.
Până la ora 10 știm deja că sunt patru persoane decedate, în comunele Pechea, Costache Negri, Drăgușeni și Corod.
Nu se poate trece de localitatea Cuza Vodă, unde apa ajunge la 1.5 m iar viitura este foarte puternică.
Fenomene vizate: torenți, viituri, depășiri ale cotelor de PERICOL, pe Prut și Raul COROZEL. Noaptea trecută au fost emise mai multe mesajer RO-Alert, ultimul chiar în această dimineață, la ora 11,13.
Este prăpăd în centrul și nord-estul județului Galați, unde ploile abundente au provocat viituri puternice și creșterea rapidă a mai multor cursuri de apă. Avem drumuri și gospodării din mai multe comune inundate.
Jandarmii au fost trimiși la Slobozia Conachi, unde intervin cu o barcă pentru salvarea persoanelor izolate de apă. Sprijinul acestora a fost solicitat de ISU Galați.
Drumuri blocate
Conform celor transmise de IPJ Galați, în cursul acestei dimineți nu se putea circula pe mai multe segmente de drumuri naționale și județene care fac legătura între localități din centrul și nord-estul județului Galați. Acestea sunt:
– DN 25 între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu
– DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri
– DJ 251A între Drăgușeni și Corod
– DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni
– DN 24D între Vârlezi și Crăiești
– DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri
– DJ 253 între Băleni și Umbrărești
– DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor
– DJ 242B între Băneasa și Moscu
– DJ 251A între Nicopole și Brătulești
– DJ 251 între Suceveni și Rogojeni
– DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni
– DJ 251 între Corod și Valea Mărului
Revenim cu amănunte,formațiile fiind în dinamică.
Cei de la Apele Române spun că a cedat barajul Potârnichea, situat în amonte de Costache-Negri (distanţă de 2 km)- volumul de 200.000 mii de metri cubi de apă va afecta terenuri agricole.
Al doilea baraj care a cedat este situat în zona comunei Hanu Conachi, volumul de 90 mii de metri cubi de apă va fi preluat de acumulările Apelor Române din aval: Lieşti 1 si Lieşti 2.
Deocamdată pagubele potenţiale generate de cedarea acestor baraje vor fi de terenuri agricole.
Inundaţiile, cauzate de precipitații căzute într-un timp scurt, de peste 150 l/mp.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu ajunge, în jurul orei 14, la Slobozia Conachi, în zonele inundate.
Prim-ministrul va discuta cu autorităţile locale despre măsurile urgente de intervenţie şi de sprijin pentru populaţia şi comunităţile grav afectate de inundaţii.
Premierul Marcel Ciolacu va fi însoţit de câțiva miniştri.
Din păcate, numărul victimelor a ajuns la 5! O femeie în vârstă, din Costache Negri. Totuși, una dintre victime se pare că nu are legătură cu aceste inundații, aceasta fiind găsită decedată în casa. Medicii legiști spun că persoana ar fi decedat în urmă cu două zile.
Veștile de la ANM nu sunt tocmai bune!
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis noi coduri de instabilitate atmosferică valabile pentru astăzi, 14 septembrie.
Avem o avertizare meteorologică COD GALBEN valabil până la ora 20.
Fenomene vizate sunt: instabilitate atmosferică, averse însemnate cantitativ, iar zonele afectate: nordul Crişanei, Maramureş, Moldova, cea mai mare parte a Transilvaniei, local la munte.
În intervalul menţionat, în nordul Crişanei, Maramureş, Moldova şi cea mai mare parte a Transilvaniei şi local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 55…65 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40…50 l/mp.
Avertizarea meteo de tip COD PORTOCALIU este valabilă până la ora 18, cu averse torenţiale importante cantitativ pentru judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui.
Primim de la ANIF:
În acest weekend pe situații de urgență toți electromecanii de la stațiile de desecare au fost instruiți să asigure permanența și funcționarea stațiilor acolo unde se impune în regim de urgență.
Totodată, personalul de la cantoanele de apărare de pe Chineja, monitorizeaza situația și raportează în timp real și util.
Asiguram coordonarea activitatii in judet prin director FTIF Adrian Pîrvu, Sef serviciu PEP Oana Manea și Șef Birou Operațional Iulian Vițel,. Avem practic un număr de aproximativ 13 electromecanici la stațiile de desecare aflate în zonele critice, 6 agenți hidro și alți 13 electromecanici pregătiți să schimbe turele iar coordonarea se face încă de azi noapte cu 6 cadre TESA. Funcționăm la capacitate maximă cu stațiile de evacuare a apei acolo unde este necesar.
Premierul Marcel Ciolacu, dar și alți miniștri, alături de șeful DSU, au ajuns în județul Galați, afectat grav de inundații.
Situația este dezastruoasă. La nivelul județului sunt peste 5000 de case afectate în peste 20 de localități, drumuri rupte, poduri distruse, curți și grădini făcute vraiște. Unele case sunt distruse 100%, iar repararea lor este imposibilă. Disperarea oamenilor este de înțeles, și-au pierdut în câteva ore agoniseala de o viață.
Premierul Marcel Ciolacu, împreună cu alți miniștri, dar și cu șeful DSU, Raed Arafat, au ajuns în comuna Slobozia Conachi din Galați. Aceștia au stat de vorbă cu localnicii care au solicitat sprijinul Executivului.
Delegația guvernamentală este însoțită de președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea și prefectul Andreea Anamaria Naggar.
Alt RO-ALERT, la ora 15,50 valabil pentru această după amiază dar și pentru noaptea ce va veni. Se menține risc major de inundații
Măsuri luate de autorități:
Vor fi amenajate patru tabere, cu câte 200 locuri\fiecare pentru oamenii evacuați ori ale căror locuințe au fost inundate.
Tot în Galați, autoritățile locale au primit sarcina de a identifica și pune la dispoziția persoanelor afectate, peste 800 de locuri de cazare. Mai multe unități de cazare au fost puse deja la dispoziție în municipiu.
”Primăria municipiului Galați pune la dispoziția comunităților afectate de inundații în județul Galați un număr de 866 de spații de cazare în șapte spații, respectiv la Căminele studențești (300 de locuri), la Baza Siderurgistul (200 de locuri), la Sala Sporturilor (200 de locuri), la Adăpostul de Noapte al Direcției de Asistență Socială Galați (84 de locuri), la Centrul de sprijin pentru tineri (24 de locuri), la Centrul ”Dimitrie Ioan Frigator” (30 de locuri) și la Centrul multifuncțional de servicii sociale (28 de locuri). În perioada următoare, se analizează și alte posibilități de a sprijini oamenii din comunele județului Galați afectate de inundații”, spune municipalitatea într-un comunicat.
Măsuri ale Ministerului Sănătății:
Ministerul Sănătății a decis să fie vaccinați împotriva hepatitei A și tetanosului toți copiii din comunele lovite de viituri.
”Având în vedere situația gravă produsă de ploile și inundațiile consecutive care au apărut în nordul județului Galați și în județul Vaslui, la nivelul Ministerului Sănătății s-a organizat o celulă de criză condusă de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila împreună cu secretarii de stat Adriana Pistol și Alexandru Rogobete, pentru asigurarea asistenței medicale pentru populația din zonele afectate.
Suntem în legătură permanentă cu autoritățile locale și cu Direcțiile de Sănătate Publică a județelor Galați și Vaslui pentru asigurarea de vaccin antitetanic și vaccin hepatitc A, pentru copiii din localitățile afectate.
La Spitalul Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Galați sunt disponibile paturi în secția de ATI și dacă vor exista alte solicitări se va asigura transportul pacienților și la alte unități sanitare”, se precizează într-un comunicat dat publicității.
Conform ultimei raportări făcute de ISU Galați, traficul rutier rămâne blocat pe 13 drumuri din județele Galați și Vaslui, respectiv: DN 24D, DN 25 și DN 26, DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255.
În urma unei ploi de 30 de minute din această după amiază, au fost aduse aluviuni pe DN 26, Galați- Murgeni, iar circulația rutieră a fost din nou închisă.
Duminică, 15 septembrie
Ultimele avertizări meteo de la ANM:
Alertă meteo generală până luni, 16 septembrie 2024: Plouă însemnat cantitativ.
Au fost emise Cod Galben pentru intervalul 15 septembrie, ora 16:00 – 16 septembrie, ora 10:00 pentru nordul și estul Moldovei, Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, local în zona de munte a Olteniei, nordul Dobrogei.
”În intervalul menționat, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Vaslui și Galați va ploua însemnat cantitativ.
Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. În Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, local în zona de munte a Olteniei și în nordul Dobrogei va continua să plouă, iar prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…20 l/mp” arată alerta de Cod Galben.
A fost emis Cod Portocaliu pentru intervalul 15 septembrie, ora 16:00 – 16 septembrie, ora 10:00 de averse torențiale, importante cantitativ: ”În intervalul menționat, în Delta Dunării va ploua torențial, iar cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp”.
Pod rupt la Suhurlui!
Viiturile au rupt ieri un pod din judeţul Galaţi. Este vorba despre podul din localitatea Suhurlui.
În această comună, au fost afectate de inundaţii 60 de case. Locuitorii din localitate mai au însă un drum de acces.
Fără energie electrică!
25.199 de gospodării din judeţul Galaţi se confruntă cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică.
Localităţile afectate sunt: Târgu Bujor (parţial), Băneasa, Moscu, Lunca, Jorăşti, Smulţi, Cuza Vodă , Izvoarele, Slobozia Conachi, Bereşti, Pleşa, Cavadineşti (partial), Grăpeni, Vădeni, Cuca, Suhurlui, Rediu, Plevna, Pechea, Sat Lupele, Costachi Negri, Valea Mărului, Mîndreşti, Cudalbi, Griviţa, Corod, Brătuleşti, Blînzi, Piscu, Vameş, Slivna, Gănesti, Suceveni, Comăneşti, Puricani, Aldeşti, Săseni, Prodăneşti, Onciu, Cristeşti, Şipote.
Breșă controlată pentru deversare în Siret!
Cei de la Apele Române au realizat o breşă controlată în digul de protecţie situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localităţii Indepenendenţa, pentru ca apele de pe acest râu şi de pe râul Suhurlui, cantonate în Pechea şi Slobozia Conachi, să fie dirijate în Siret.
Breşa controlată a fost realizată conform prevederilor Regulamentului pentru gestionarea Situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, cu aprobarea Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, convocat în regim de urgenţă.
Fără transport rutier de persoane!
Transportul județean rutier de persoane este oprit, iar această situație probabil va persista și în următoarele trei- patru zile.
Situația drumurilor:
De la Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române am aflat că s-a reluat circulația rutieră pe DN 24 D, între localitățile Vârlezi și Crăiești.
S-au ridicat restricțiile de circulație pe alte două drumuri: DJ 251 G, între localitățile Corni și Măcișeni, și DJ 242 D, între Suceveni și Rogojeni.
Traficul rutier este oprit în continuare pe următoarele artere rutiere: DN 25, între localitățile Vameș și Piscu; DN 26, între localitățile Rogojeni și Gănești; DJ 242, între localitățile Umbrărești și Târgu Bujor; DJ 242 B, între localitățile Băneasa și Moscu; DJ 242 H între localitățile Târgu Bujor și Jorăști; DJ 251, între localitățile Slobozia Conachi și Pechea; DJ 251 A, între localitățile Corod și Drăgușeni și între localitățile Nicopole și Brătulești; DJ 251 H, între localitățile Corod și Valea Mărului; DJ 253, între localitățile Cudalbi și Băleni, precum și între Băleni și Viile; DJ 254, între localitățile Ivești și Costache Negri; DJ 255, între localitățile Pechea și Suhurlui și între Fărtănești și Chiraftei.
Cursuri suspendate:
Şcoala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu”, comuna Cudalbi, inclusiv structura Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1, Liceul Tehnologic Nr. 1, comuna Cudalbi, inclusiv structura Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2, Liceul Tehnologic „Costache Conachi”, comuna Pechea, inclusiv structurile Şcoala Gimnazială Nr. 4 şi Grădiniţa cu Program Normal „Violeta”, Şcoala Gimnazială „Al. Moruzzi”, comuna Pechea, inclusiv structurile Şcoala Gimnazială Nr. 1, Şcoala Gimnazială Nr. 3 şi Grădiniţa Nr. 3, Grădiniţa cu Program Normal nr. 1 Corod – structură a Liceului Tehnologic Nr. 1, comuna Corod, Şcoala Gimnazială „Elena Doamna”, comuna Cuza Vodă, inclusiv structura Grădiniţa cu Program Normal „Prichindel”, Şcoala Gimnazială Nr. 1, comuna Suhurlui, inclusiv structura Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1, Şcoala Gimnazială Nr. 1, comuna Slobozia Conachi, inclusiv structurile Grădiniţa Nr. 1, Şcoala Primară 1 Izvoarele şi Grădiniţa Nr. 1 Izvoarele, Şcoala Gimnazială „Dumitru Capraru”, comuna Griviţa, inclusiv structurile: Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Griviţa şi Grădiniţa cu Program Normal Nr. 1 Călmăţui, Şcoala Gimnazială „Elena Negri”, comuna Costache Negri, inclusiv structura Grădiniţa cu Program Normal „Elena Negri”.
COD ROŞU: În intervalul 16.09.2024 ora 18:00 – 17.09.2024 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui – amonte S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).
Ministerul Educaţiei a anunţat că luni şi marţi cursurile sunt suspendate în 25 de unităţi de învăţământ din localităţile afectate de inundaţii.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că va trimite în judeţul Galaţi, de la Rezervele Statului, patru clădiri modulare dotate cu inclusiv cu grupuri sanitare pentru ca elevii din localităţile devastate de inundaţii să poată merge la cursuri.
”Oamenii cu care am vorbit în localităţile din Galaţi afectate de inundaţii mi-au spus că o mare problemă este şi cu copiii care nu mai au unde merge la şcoală. De aceea, am dispus eliberarea urgentă de la Rezervele Naţionale ale Statului a patru clădiri modulare în care copiii pot învăţa temporar până când situaţia revine la normal. Fiecare clădire are o capacitate de 80-100 de persoane şi este dotată cu grupuri sanitare. Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, căruia îi mulţumesc încă o data pentru implicare, se va ocupa de amplasarea rapidă a acestor şcoli temporare. Copiii trebuie să aibă unde să înveţe!”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Numărul persoanelor decedate a ajuns la 6! Încă sunt date dispărute alte persoane!
Numărul persoanelor decedate în urma inundațiilor care lovesc județul Galați în aceste zile a ajuns la șase.
ISU a confirmat o persoană decedată în localitatea Suhurlui.
Este primul deces înregistrat în această localitate după ce alte cinci au fost raportate la Pechea, Corod, Costache Negri, Slobozia Conachi și Drăgușeni.
Linia de cale ferată Galați- Bârlad a fost distrusă de viitură pe lungimi consistente. Pe această relație, pe care circulau trenurile unui operator privat, se deplasau spre și dinspre locurile de muncă, sute de persoane ce făceau naveta. Pagubele sunt uriașe, această relație urmând a fi închisă pentru multă vreme.
ÎNCĂ O PERSOANĂ DECEDATĂ!
Ce-a de-a șaptea victimă este din comuna Grivița. Încă mai sunt persoane date dispărute, iar, foarte probabil numărul persoanelor decedate va crește!
„Evident, prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparaţii, atât la casele şi anexele distruse, cât şi la drumuri, poduri şi alte obiective de infrastructură locală. De aceea, la propunerea prefecţilor de Galaţi şi Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Afacerilor Interne să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe. Astfel, autorităţile locale se pot mişca rapid pentru a contracta lucrări şi servicii în termen extrem de scurt„, a precizat Ciolacu în şedinţa extraordinară de guvern. Guvernul s-a reunit pentru a aproba măsuri de sprijin suplimentare pentru sinistraţii din zonele afectate de inundaţii. Guvernul a aprobat, în ședința din această după-amiază, un ajutor financiar de urgență pentru fiecare familie afectată de inundațiile din Moldova, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, în debutul ședinței. De asemenea, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul de Interne să instituie starea de alertă la nivelul celor două judeţe afectate de inundaţii, Galați şi Vaslui. „Așa cum le-am promis zilele trecute oamenilor loviți de inundații din Galați, alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgență din partea Guvernului de maxim 10.000 de lei. Iar, în cazul acelor familii care și-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10 mii de lei. Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 milioane de lei. Este un gest obligatoriu de solidaritate față de românii încercați greu de soartă. Prin acest cadru legislativ aprobat azi, putem interveni cu ajutoare de urgență în orice altă zonă, dacă va fi nevoie. Sperăm să nu mai fie cazul și să depășim fără alte probleme majore acest episod de vreme severă”, a declarat astăzi premierul.
FOTO- ISU GALAȚI