Galațiul de altădată vs Galațiul zilelor noastre

Distribuie articolul

Au autoritățile „talentul” de a-i enerva pe cetățeni. Duminică, în Grădina Publică a avut loc un eveniment care a transformat orașul Galați într-un cadavru dat cu ruj, cu sclipici și cu antiperspirant. Este vorba despre acțiunea „La pas prin Grădina Publică în Galaţii de altădată”. Timp de câteva ore, pe aleile Grădinii Publice, doamnele şi domnişoarele s-au plimbat în rochii elegante de epocă, iar domnii au purtat cu mândrie uniforme militare din perioada primului război mondial.

Faptul că se organizează astfel de manifestări în oraș este de aplaudat. Problema este că, după ce se termină, ne întoarcem la mizeria, nesimțirea, tristețea zilelor noastre. Duminică, de exemplu, sute de gălățeni s-au îmbrăcat în costume de epocă, s-au relaxat, au făcut poze și au consumat covrigi, bărcuțe și bragă ca pe vremuri. S-au făcut că nu văd gardul viu care s-a uscat și maidanezii care patrulează prin zonă. În plus, au plecat înainte să se întunece deoarece iluminatul din Grădina Publică funcționează și nu prea. La ora 22.00 arteziana se oprește, inclusiv sistemul de lumini, iar cea mai mare parte a grădinii se cufundă în beznă.

Cu ocazia evenimentului de duminică, gălățenii au aflat că, pe vremuri, orașul lor era înfloritor, un fel de Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov de acum.

„Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. În perioada interbelică, Galaţiul era cel de-al treilea oraş din punct de vedere economic din România….Prin această manifestare, refacem atmosfera Galaţilor din anul 1918, entuziasmul unirii provinciilor româneşti cu patria mamă, aducerea în prim-plan a unor personalităţi care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri”, au anunțat organizatorii de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi și Asociaţia Tinerii şi Viitorul.

Gălățenii care duminică au trăit ca-n vremurile bune și-au revenit rapid. Luni, au reînceput discuțiile despre țeapa de la plaja Dunărea, despre bochete cu freza în vânt, despre groapa de pe strada Rizer care a fost uitată de autorități în mijlocul drumului și a început să se astupe singură cu gunoaie dar și despre fluviul care trece de pomană prin oraș. La capitolul investiții ne lăudăm cu niște borduri și cu câteva sensuri giratorii dar nu auzim nimic despre șosele, poduri, aeroporturi, stadioane, spitale, agrement. Iar când plouă ne ținem cu dinții de bordură ca să nu ne ia puhoiul pentru că sistemul de canalizare, la fel ca gălățenii, s-a săturat să înghită atâtea și atâtea mizerii.


Distribuie articolul

You May Also Like