Fermierii mai pot depune cereri pentru finanțare în cadrul schemei de energie

 

Fermierii care doresc să profite de schema de energie, care le oferă finanțare pentru dezvoltarea surselor alternative de alimentare cu electricitate în sectorul agricol, au posibilitatea să depună cererile până la sfârșitul lunii aprilie, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Termenul pentru înscrierea în schema care vizează dezvoltarea de noi capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din sectorul agricol și industria alimentară a fost prelungit până la 30 aprilie.

Aceasta reprezintă și ultima prelungire a sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare.

Ghidul solicitantului actualizat pentru Schema de Energie poate fi accesat pe site-ul AFIR, în secțiunea Finanțare. Modificările referitoare la calendarul celei de-a doua sesiuni și condițiile de accesare a finanțării prin Schema de Energie au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 112/20.03.2025.

Sesiunea curentă de primire a cererilor de finanțare prin Schema de Energie a început pe 24 decembrie 2024. Fondurile disponibile pentru finanțarea proiectelor eligibile în această sesiune se ridică la 150 de milioane de euro, alocate în funcție de capacitățile instalate și tipul de sursă de energie regenerabilă.

Pentru prezenta sesiune, ajutorul de stat poate acoperi până la 100% din costurile eligibile.

Fondurile nerambursabile pentru proiectele de energie eoliană pot ajunge până la 700.000 euro/MW, indiferent de capacitatea instalată. Pentru proiectele de energie solară, sprijinul financiar poate fi de 550.000 euro/MW pentru capacitățile instalate mai mari de 1 MW sau 650.000 euro/MW pentru capacitățile instalate de până la 1 MW inclusiv.

Beneficiarii eligibili prin Schema de Energie sunt întreprinderile din sectorul agricol sau industria alimentară, legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și organizațiile/federațiile de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI).

Proiectele care vor beneficia de finanțare în cadrul acestei scheme vor viza realizarea de noi capacități (sub 1 MW sau peste 1 MW) de producere a energiei electrice pentru autoconsum, cu sau fără stocare, din surse solare sau eoliene.

Finanțarea pentru Schema de Energie provine din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar administrarea schemei de ajutor de stat este realizată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

 

Ai putea fi interesat și de: