Fără ”întreținuți social” dacă nu ”pun osul și la treabă”!

Distribuie articolul

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat că introduce noi măsuri de sprijin pentru formarea şi angajarea persoanelor care beneficiază de venit minim garantat, precum şi a tinerilor.

Instituţia a elaborat un proiect de OUG care prevede, între altele, menţinerea ajutorului social încă 6 luni, dacă beneficiarul se angajează pentru o perioadă de cel puţin 24 luni. Dacă raporturile de muncă încetează din vina beneficiarului, va trebui să dea banii înapoi. De asemenea, beneficiarii de ajutor social vor fi obligaţi să se prezinte din 6 în 6 luni la AJOFM.

Proiectul de OUG vizează stimularea participării pe piaţa muncii a beneficiarilor de ajutor social, prevenirea dependenţei lor de acest beneficiu, precum şi introducerea unor măsuri care să contribuie la consolidarea ocupării forţei de muncă şi la reducerea şomajului în rândul tinerilor care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională, potrivit comunicatului de presă lansat luni.

Totodată, pentru a preveni dependenţa de acest tip de sprijin acordat de stat şi pentru a stimula angajarea, se introduce obligativitatea ca persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă periodic, de două ori pe an, sau ori de câte ori sunt solicitate de aceasta pentru a li se aplica măsuri de activare pe piaţa muncii.

Înscrierea în acest program se va face la recomandarea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele şcolare, iar refuzul de participare va conduce la încetarea ajutorului social şi interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă.


Distribuie articolul

You May Also Like