Economia circulară prinde contur prin sistemul SGR

Distribuie articolul

Din acest an, se va implementa sistemul de garantie-returnare.

Toți producătorii, comercianții sau importatorii de băuturi din România sunt încurajați să finalizeze cât mai repede procedura de înregistrare în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare.

Nerespectarea acestei obligații legale atrage o serie de sancțiuni: amendă sau suspendarea temporară a activității.

Înregistrarea este obligatorie și se face pe site-ul administratorului SGR, www.returosgr.ro

În Sistemul de Garanție-Returnare trebuie să se înregistreze toți operatorii economici care produc sau comercializează produse din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 litri și 3 litri, inclusiv magazinele online, operatorii care vând prin intermediul automatelor, industria HoReCa, dar și cei care comercializează aceste produse ca gamă complementară (ex. librării, magazine de electrocasnice și electronice etc). Această obligație legală se aplică și celor cei care și-au început activitatea după 28 februarie 2023.

Înregistrarea este o etapă preliminară intrării în funcțiune a Sistemului de Garanție-Returnare la nivel național.

Sistemul Garanție-Returnare este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință în vederea reciclării și reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară din România. Acesta este administrat de compania RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., desemnată în acest sens prin Hotărâre de Guvern.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) a fost creat de un consorțiu de trei acționari privați și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.


Distribuie articolul

You May Also Like