De Ziua Dunării, evenimente disparate în cel mai mare port fluvial-maritim al României, Galați

Distribuie articolul

În fiecare an , pe 29 iunie, locuitorii țărilor riverane Dunării sărbătoresc Ziua Internaţională a Dunării. Tema propusă anul acesta la nivel european de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) este „Keep the Danube Blue – Să păstrăm Dunărea albastră!”.

* Pentru a marca această zi Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi a organizat câteva activități tematice cu elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 28 şi liceenii de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Galaţi, unde au fost expuse cele mai importante aspecte despre fluviul Dunărea şi despre protejarea resurselor de apă.

* Și mediul universitar a marcat această zi, în felul său, Universitatea Danubius organizând cea de a XIII-a Conferință Internațională Dunărea – Axa Identității Europene. Evenimentul, susținut de Universitatea gălățeană, în colaborare cu instituțiile partenere, s-a desfășurat online.

Este o conferință de o zi care a reunit o gamă diversă de participanți din universități, sectorul de afaceri și autoritățile publice”, potrivit declarațiilor organizatorilor.

* Tot în acest context, a avut loc și vernisajul expoziției de fotografie „#FaunaGalațiului”, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”. Evenimentul, organizat în colaborare cu fotografii gălățeni Marius Hardulea, George Nica și Eusebiu Maxim, a adus în atenția publicului o selecţie de peste 100 de fotografii color, realizate de cei trei fotografi pasionați de natură, în diferite perioade ale anului, cu accent pe specii de păsări și mamifere, unele fiind rare și protejate, din arealul natural al orașului de la Dunăre, Galați. Expoziția poate fi vizitată și zilele următoare, ea fiind deschisă publicului până la data de 31 august 2023.

* De departe, însă, cel mai ”răsunător” eveniment lansat în această zi la Galați este Festivalul Internațional de Literatură „Poezia – Port La Dunăre”. Organizat de către Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Sud-Est, cu sprijinul Primăriei Municipiului Galați și a Consiliului Local, în parteneriat cu Consiliul Județean Galați și Centrul Cultural „Dunărea de Jos” festivalul se va desfășura pe parcusul a trei zile, în perioada 29 iunie – 1 iulie. Organizatorii transmit că sunt invitați 50 de scriitori din România și 10 scriitori din țările riverane Dunării: Germania, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Croația, Ucraina și Republica Moldova care vor susține recitaluri și lecturi publice, workshopuri și ateliere literare.

În acest mod se onorează rolul Dunării în istoria Galaților și locul special al acesteia în cultura noastră, încercând, totodată, să creem o punte între tradițional și actual”, după cum susțin inițiatorii acestui proiect.

Manifestările se vor desfășura în Grădina Publică (unde va fi inaugurată ”Aleea Scriitorilor”), pe nava Tudor Vladimirescu, la Biblioteca V.A. Urechia și la Centrul Cultural Dunărea de Jos.


Distribuie articolul

You May Also Like