Chiar dacă a trecut ceva timp de la alegerile locale din 9 iunie, și pentru faptul că birourile județean și municipal au finalizat destul de târziu cu anunțul oficial al rezultatelor, revenim cu prezentarea unor situații interesante, iar astăzi ne vom raporta exclusiv la votul din municipiul Galați.
După cum se știe deja, primarul în exercițiu, Ionuț Pucheanu a câștigat detașat un nou mandat, obținând 56. 993 voturi, ceea ce transpus în procente înseamnă 65,14%.
Un scor superior celui de acum patru ani, cu aproape 7000 de voturi, atunci reprezentantul PSD totalizând doar 59,18%.
Tot acum patru ani, pe locul secund, la mare diferență s-a situat Bogdan Rodeanu, sprijinit de USR-PLUS și PNL, acesta fiind cotat cu 16,20%.
Anul acesta însă am avut o surpriză nescontată pentru poziția secundă, profesorul Căstăian, susținut de formațiunea locală PACT pentru Galați, fiind votat de 7043 gălățeni, ceea ce a însemnat 8,04%.
Următoarele trei locuri în clasamentul final sunt practic despărțiți de 1000 de voturi, respectiv 1%.
Daniela Simona Vreme (AUR)-5502 voturi (6,29%), Daniela Ancuța Șarpe-4981 voturi(5,69%) și Onuț Atanasiu (PNL)-4591 voturi(5,24%).
Surprind rezultatele obținute de reprezentanta AUR, evident cu un vot politic, aceasta fiind cooptată în partid cu nici două luni înainte de data alegerilor și mai ales cel al candidatului PNL, poate cel mai slab scor al unui candidat liberal, la Galați, după 1990.
La acesta din urmă a contat multitudinea de gafe din cei patru ani de mandat, și aici ne referim la gafele politice ale PNL, coroborat cu o comunicare subversivă pe toată durata campaniei electorale. S-a votat și aici, în principal, cu nucleul dur al liberalilor, cei ce nu s-au implicat neapărat în conflictele interne, mai vechi sau mai recente, din interiorul PNL Galați.
Pentru ceea ce s-a votat pentru președinția Consiliului Județean, repetăm, tot la nivelul municipiului Galați, lucrurile stau cumva diferit.
Evident, și aici candidatul PSD, Costel Fotea a câștigat detașat bătălia electorală, fiind votat de 56.607 gălățeni.
Cei de la PSD au spus imediat după închiderea urnelor că președintele in exercițiu al CJ Galați are cel mai mare procent la nivel național. În final, s-a anunțat (la nivel județean) cu 134.632 voturi (63,07%), un plus consistent de 37.523 voturi comparativ cu ce a obținut Costel Fotea în 2020. Acum patru ani, candidatul PSD a strâns în municipiul reședință de județ 40. 982 voturi
Dacă ar fi să ne raportăm la o comparație între cei doi candidați ai PSD, cel de la municipiu (Pucheanu) și cel de la județ (Fotea), trebuie spus că în mod evident acesta din urmă a înregistrat o creștere de încredere mult mai consistentă.
Locul secund la președinția Consiliului Județean Galați, în municipiu a fost adjudecat de reprezentantul Alianței Dreapta Unită (ADU), președintele Forței Dreptei, Petrișor Nicolae Potec, acesta fiind votat de 7741 gălățeni.
Potec a candidat pentru prima oară la această funcție, fiind în trecut consilier județean. Și aici vorbim despre o performanță, Petrișor Potec fiind liderul unui partid înființat acum vreo doi ani, acesta devansându-i pe candidații PNL, George Stângă (7479 voturi) și AUR, Marian Tonița (5889 voturi).
În consecință, pentru primii doi clasați în ierarhia voturilor primite în municipiul Galați, pentru președinția Consiliului Județean, putem vorbi fără echivoc de trenduri ascendente.
Cea mai abruptă scădere o avem la reprezentantul PNL, George Cătălin Stângă, unde vorbim de o diferență de vreo 12.000 de voturi față de acum patru ani.
Putem trage concluzia că voturile care le-a luat PSD în municipiu s-au dus și la județ și/sau invers, iar gălățenii au identificat ca reprezentați ai opoziției pe Potec și Căstăian.
În ipoteza în care aceștia nu și-ar fi împărțit voturile și ar fi mers în tandem (așa cum sursele noastre ne-au spus ca s-ar fi discutat înainte de a se intra în cursă), poate că altfel ar fi stat lucrurile cu reprezentativitatea în legislativul local și cu prezența la vot.
De asemenea, cu tot scorul minuscul al PNL, o eventuală neasumare a candidaturii la Primărie și aici ne referim la Onuț Atanasiu, se putea prefigura o luptă mult mai strânsă și o opoziție consolidată.
Dar când orgoliile primează în fața rațiunii, se ajunge inevitabil la catastrofe electorale cum a fost cea din 9 iunie.