Cavoul Roman scoate capul de sub gunoaiele gălățenilor

Distribuie articolul

Îngropat mulți ani sub peturile și zoiul gălățenilor, Cavoul Roman de pe strada Oțelarilor a început să vadă lumina zilei. Săpăturile arheologice executate în această săptămână de specialiștii Muzeului de Istorie au produs primele rezultate. După ce au săpat la fața locului, arheologii au descoperit bucăți de zidărie. Astfel, ei au tras concluzia că, în linii mari, Cavoul Roman este bine conservat.

Vestea a fost anunțată imediat pe FB, în pas cu vremurile în care trăim.

„Dupa 43 de ani de intuneric, cavoul roman vede, din nou, lumina zilei”, a anunțat Marius Mitrof, consilierul Direcției de Cultură.

În poza pixelată cu cercetători și vestigii s-a băgat și primarul Galațiului. Ionuț Pucheanu i-a informat pe gălățeni despre rezultatele șantierului de la Barboși tot pe FB.

„Prima cărămidă ștampilată cu simbolul flotei romane Classis Flavia Moesica (sec III d.H.) și un colț de tencuială pictată ne dau speranțe că putem face ceva deosebit pentru prima dată în istoria orașului nostru în privința patrimoniului istoric”, a scris primarul Ionuț Pucheanu pe FB.

Cavoul Roman a fost descoperit în 1974 în timp ce se săpa fundația unui bloc. Ulterior, construcția funerară a fost acoperită cu o placă de beton pe care au fost instalate pubelele de gunoi pentru blocurile din zonă. Anul trecut, Primăria Galați a alocat 250.000 de lei pentru săpături arheologice în vederea expertizării cavoului roman din secolul IV. După ce va fi scos la suprafața, cavoul va fi conservat și introdus în circuitul turistic local.


Distribuie articolul

You May Also Like