După „doar” 26 de ani de când reprezentanții Muzeului de Istorie din Galați au solicitat reînceperea cercetării arheologice la situl Tirighina-Barboși, lucrurile par să se înscrie pe o direcție bună: castrul roman poate beneficia de o finanțare europeană de 15,4 milioane de lei.
Fondurile vizează conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Se dorește restaurarea și conservarea sitului arheologic Tirighina–Barboși, în termen de doi ani de la semnarea contractului de finanțare, dar și dotarea și punerea în valoare a locului.
”Grație acestui proiect, situl arheologic va fi reabilitat și pus în valoare, va avea un muzeu de sit și centru de informare, va găzdui expoziții permanente și temporare. Totodată, se vor organiza diferite evenimente: festivaluri, concerte, lansări de carte și alte acțiuni culturale. Vom pune astfel, pentru prima dată, acest sit arheologic de importanță națională pe harta turistică și culturală”, a declarat astăzi Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.
Principalele lucrări vor avea în vedere conservarea, restaurarea și valorificarea vestigiilor arheologice, a zonelor reprezentative și a amprentelor utilizării zonei în sec. II-III. În paralel, vor fi ridicate construcții noi – muzeu, punct de informare, o pasarelă și vor fi organizate inclusiv trasee tematice și de circulație.
O echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” din Galați a realizat cercetarea arheologică preventivă în perioada mai – iunie 2017, pe o suprafață de 800 mp. În cursul săpăturilor au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observație și supraveghere a navigației pe Siret și Dunăre. De asemenea, au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuințe romane, dar și un bogat material ceramic și numismatic.
Proiectul Primăriei municipiului Galați vine la aproape 26 de ani de când Muzeul de Istorie din Galați a solicitat reînceperea cercetării arheologice la situl Tirighina-Barboși. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 15,4 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 8.583.145,78 lei.
Totul ar trebui să fie implementat până la data de 31 octombrie 2020.