CAMERA 13

Distribuie articolul

Carol Dina, farmecul vieţii comunistoide

Cum vă spuneam la prima prezentare, vom readuce în memoria gălăţenilor personajele ce s-au perindat prin viaţa politică locală în anii democraţiei. Morţi sau vii.

Carol Dina, ultimul prim-secretar PCR al Galaţiului (1985-1989), fost şef la două mari întreprinderi bucureştene, 23 August şi Timpuri Noi, deputat în Marea Adunare Naţională, timp de un an consilierul personal al Ceauşescului pe probleme de construcţii de maşini şi metalurgie. După ce a fost închis o scurtă perioadă de timp, imediat după Evenimentele din decembrie 1989, se ocupa de afaceri cu Combinatul Siderurgic, firma sa, DIC GRUP, tranzacţionând în ţară şi la extern produse laminate.

Revine în viaţa publică şi preia conducerea Organizaţiei Galaţi a PRM, obţinând două mandate de senator 2000-2004 şi 2004-2008. Răfuiala cu presa pentru …doi porci ! Imediat după 2000, era mare răzmeriţă la PRM-ul local, pentru liste, funcţii, poziţionari etc.

Întâmplarea a făcut ca subsemnatul şi un alt coleg de presă să ne întâlnim cu unul dintre răzvrătiţi, un consilier local vocal dar cam beţiv, Ioan Grigorescu. Acesta, din mare contestatar al comunismului ajunsese la PRM. Clar, licorile îşi spuseseră cuvântul! Şi începe a ne povesti, cum e cu dictatura la PRM, cum Dina şi Podlaţi – fost viceprimar al municipiului au luat partidul pe persoană fizică şi bineînţeles, cum nu aveai dreptul la opinie. Se înfierbântase niţel şi dădu drumul la un limbaj aşa, mai colorat.

Concluzia care ar fi, îl intrebăm noi. Dom’le simplu spune el Dina şi Podlaţi sunt doi porci ! Era să scăpăm pixurile pe jos! Ne făceam semne pe sub masă, veseli nevoie mare că aveam cu ce deschide următorul număr al ziarului. Era clar, deschidere de prima pagină! Şi apare ziarul. Era doar un titlu care arăta cam aşa : „ Dina + Podlaţi = 2 porci”, afirmă consilierul local PRM, Ioan Grigorescu.

Eram acoperiţi de declaraţia înregistrată, singura noastră contribuţie a fost că în locul cuvintelor „doi porci”, am ataşat o fotografie cu… doi porci. Şi, ce putea urma decât o chemare în judecată. Primim citaţiile, noi, ziariştii- pentru fiecare câte două din partea celor întinaţi, başca celui ce a afirmat.

Cu despăgubiri la pachet, câte două miliarde de lei vechi de căciulă. Pe tot timpul procesului, care a durat câţiva ani buni, noi bineînţeles ne făceam treaba, inclusiv pe la PRM, ca şi cum totul ar fi fost ok. Una dintre şedinţele de judecată a ramas însă memorabilă. Prezentă toată lumea cu tot cu avocaţi.

Judecătoarea, o tipă tinerică, procuroarea la fel. Întreabă, cu ziarul în faţă. Dumneavoastră aţi scris? ÎI spunem că toată contribuţia noastră a fost schimbarea celor două cuvinte cu o poză, restul fiind în ghilimele, practic, afirmaţia răzvrătitului. Îi dă cuvântul lui Dina. Nemulţumit că nu i s-a luat un puct de vedere, o replică ceva. Şi întrebăm instanţa. Ce ar fi trebuit să-l întrebăm? Domnule Dina sunteţi porc sau nu ?…sau, ceva de genul cum comentaţi că aţi fost făcut porc? Sala era în delir.

Vă imaginaţi, arhiplină cu puşti şi puştoaice trecuţi lejer de 60-70 de ani. Judecătoarea îşi ascunseseră privirea cu ziarul să zâmbească linistită, procuroarea era cu spatele la publicul auditor, se uita pe pereţi şi râdea înăbuşit.

Concluzia. Azi ne vedeam cu cei doi în sala de judecată, după vreo trei ore, trecute fix ne revedeam la conferinţa de presă la partid. Totul ok ! Evident, n-am aflat nici până azi ce a vrut a spune răzvrătitul, exclus la scurt timp din PRM. Activitate politică hilară.

Adevarul e că senatorul Carol Dina a avut o activitate parlamentară care nu a dat pe nimeni pe spate. O singură declaraţie politică în opt ani referitoare la…efectele distrugătoare ale ploii torenţiale la Galaţi (ete,na!). 55 de proiecte legislative din care 54 au luat drumul coşului de gunoi. Una a fost admisă!

Era aşa de importantă cât e apa pluvială la coacerea pandişpanului. Cu articol unic. Legea 188\2007. Proiect de lege pentru completarea art. 5 din Legea 544\2001 privind accesul liber la informaţiile de interes public. Practic, cerea ca din acel moment să se pună la dispoziţia celor interesaţi a documentelor de privatizare a unităţilor economice, evident cu anumite excepţii.

A fost mai apoi implicat într-un scandal cu fostul lider democrat, Mircea Toader, acesta reproşându-i că pe vremea cât era prim secretar ar fi aprobat cercetarea sa de către securiştii Ceauşescului. La rândul său, Carol Dina ar fi fost anchetat în procesul Comunismului pentru abuz în serviciu, ceva legat de Stadionul Dunărea.

A mai avut un meci şi cu patronul indian Mittal pentru nerespectarea condiţiilor asumate la privatizarea combinatului siderurgic, în special a celor legate de protecţia mediului. Cam atât politic. În rest, bla, bla, bla-marcă înregistrată PRM.

A murit în februarie 2012. Dumnezeu să-l odihnească!


Distribuie articolul

You May Also Like