ATENȚIE fermieri! Șeful APIA a anunțat transformări majore în activitate și controale la toți agricultorii înregistrați

Distribuie articolul

Anul acesta este primul an când toţi fermierii sunt verificaţi, pe lângă eşantioanele de control care sunt extrase şi obligatorii (vorbim de 5% din totalul populaţiei de fermieri, undeva la 760.000 de fermieri)…Toţi, fiecare dintre noi. Asta înseamnă muncă foarte multă, asta înseamnă perioadă de implementare foarte agresivă. Şi vă spun şi de ce zic foarte agresivă, pentru că dacă până acum stabileam suprafeţele, determinam suprafeţele, calculam un cuantum în funcţie de eligibilitatea cererilor dată de un eşantion de control, care niciodată n-a depăşit clasic plus teledetecţie 60.000 de fermieri, gândiţi-vă ce înseamnă să ai un eşantion de control unde niciunul dintre fermieri nu este exclus. Ba mai mult, toţi sunt incluşi în acest eşantion„, a declarat Cornel Turcescu, directorul general al APIA, la conferinţa „Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027”.

Şeful APIA a subliniat că 2023 este un an de început, pentru că sunt provocări noi în ceea ce priveşte schemele de plată gestionate de instituţie, dar şi modificări majore în ceea ce priveşte verificarea şi asigurarea plăţilor. Asta pentru că sistemele europene au suferit modificări majore în ceea ce priveşte verificarea şi asigurarea plăţilor în concordanţă cu toate prevederile legale.„Prin urmare, prima grijă a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este să realizeze plăţile şi a doua, în conformitate cu prevederile legale, să eliminăm cât se poate de mult riscul pentru fondurile pe care le gestionăm”, a mai precizat Turcescu, în intervenția sa.
–––––
Planul Strategic PAC 2023-2027 include 89 de intervenţii prin care fermierii pot accesa fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi are un buget de 15,8 miliarde de euro. Din totalul intervenţiilor, 62 vor fi implementate de APIA, ceea ce înseamnă mai mult de 12 miliarde de euro.
Pilonul I (Fondul European de Garantare Agricolă – FEGA) are pe plăţi directe un buget de 9,78 miliarde euro, iar pe intervenţii sectoriale – 151 milioane euro, în timp ce Pilonul II (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR + Buget Naţional – BN ) – 5,87 miliarde euro, din care bugetul pentru intervenţiile de mediu şi climă şi bunăstarea animalelor este de 2,45 miliarde euro.
APIA este de 15 ani lider al absorbţiei fondurilor europene în domeniul agriculturii, gestionând multiple forme de sprijin, finanţate din FEGA, FEADR şi BN, valoarea totală a fondurilor absorbite depăşind 39 miliarde de euro, în timp ce rata rată medie anuală a absorbţiei a ajuns la 96%.


Distribuie articolul

You May Also Like