Alegeri pentru primari în două tururi. Pe cine avantajează, pe cine dezavantajează

Distribuie articolul

Guvernul Orban și parlamentarii liberali încearcă să modifice legea electorală cu privire la organizarea alegerilor în două tururi.

Reprezentanții PNL susțin că aceste demersuri ar putea să se concretizeze, astfel încât alegerile locale de anul viitor să fie organizate în noul format.

„Deci noi dacă ne mobilizăm, putem în Camera Deputaților să adoptăm alegerea primarilor în două tururi. Am făcut împreună calculele privitoare la situația și capacitatea de a mobiliza votul și avem peste 170 de voturi. Ne trebuie 165 de voturi, pentru că este o lege organică. Totul este să existe o mobilizare exemplară”, a declarat premierul Ludivic Orban, la Digi24.

Pe cine avantajează și pe cine dezavantajează alegerile în două tururi. La Galați, de exemplu, alegerile într-un singur tur îi vor aduce, probabil, un nou mandat primarului în funcție, Ionuț Pucheanu.

Lucrările lăsate pe final de mandat și notorietatea căpătată în funcție, îi oferă un mare avantaj față de candidații PNL, USR, PMP și alții. Pucheanu ar putea câștiga cu o mână de voturi în plus, va prinde un nou mandat de patru ani, dar este posibil să se trezească cu un Consiliu Local ostil, cu majoritate de la alte partide.

În cazul alegerilor în două tururi, însă, situația se schimbă. Orice politician va înfrunta candidatul Pucheanu în finală, are toate șansele să câștige pentru că va coagula voturile candidaților ieșiți din schemă în primul tur și va mobiliza cetățenii anti PSD.

Calculele făcute la Galați se pot face în toată țară, numeroase localității fiind în situații asemănătoare, așa că este evident cine dorește și cine nu dorește alegeri în două tururi.


Distribuie articolul

You May Also Like