Ministerul Educației le-a reamintit școlilor din toată țara că nu au voie să facă politică pe terenul lor. Printr-o notă oficială adresată Inspectoratelor Școlare Județene, se solicită directorilor de școli și cadrelor didactice să respecte această reglementare, valabilă atât în timpul orelor de curs, cât și în afara programului școlar.Astfel, dezbaterile politice, întâlnirile cu politicieni sau orice eveniment organizat de partidele politice sunt interzise în școli, ceea ce este precizat și în document.
În contextul în care peste 1.700 de directori de școli din țară sunt numiți pe criterii politice, și toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, potrivit unui raport al Ministerului Educației, și având în vedere că în țară au loc patru tipuri de alegeri electorale, scopul ministerului este de a menține școlile departe de orice influență politică și de a asigura un mediu de învățare neutru pentru elevi. Așadar, prin această notificare, ME punctează că: „Sunt interzise manifestările şi propaganda de natură politică şi prozelitismul religios în unitățile de învățământ”.
Sancțiunile, aplicate în cazul abaterii de la acest document, sunt în funcție de gravitatea lor:
1. Avertismentul scris este prima măsură de corecție aplicată pentru abateri minore. Profesorul primește o notificare oficială în care i se atrage atenția asupra comportamentului neadecvat.
2. Reducerea salariului. Pentru abateri mai serioase, salariul profesorului poate fi redus cu până la 15%, inclusiv indemnizațiile, pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 6 luni.
3. Suspendarea drepturilor. Profesorii pot pierde pentru până la 3 ani dreptul de a se înscrie la concursul pentru obținerea gradației de merit sau pentru ocuparea unor funcții superioare. De asemenea, le poate fi luat dreptul de a face parte din comisiile de examen național pentru aceeași perioadă.
4. Desfacerea contractului de muncă. În cazurile cele mai grave, profesorii își pot pierde locul de muncă ca urmare a comportamentului lor.
Pentru anumite abateri specifice, sancțiunile pot fi aplicate concomitent, iar în funcție de gravitatea faptei, se poate decide și retragerea decorațiilor sau titlurilor onorifice primite de către profesor.
Nota transmisă de Ministerul Educației
„Vă solicităm să dispuneți toate măsurile în vederea respectării stricte de către conducerile unităților de învăţământ a prevederilor art. 11 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora în unitățile de învăţământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației şi formării profesionale, precum şi în cadrul activitdtilor desfăşurate în mediul online de unităţile de învăţământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile mentionate în Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările si completările ulterioare, cu exceptia măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările şi propaganda de natură politică şi prozelitismul religios.
În toate unitățile de învăţământ preuniversitar şi în toate spațiile destinate educaţiei şi formării profesionale, precum şi în cadrul activităţilor desfăşurate în mediul online de unităţile de învăţământ preuniversitar sunt interzise orice activități cu caracter politic. Astfel de activităţi pot fi, de exemplu: distribuirea sau existența materialelor de propagandă electorală în spațiul unității de învățământ; organizarea de întâlniri cu reprezentanți ai partidelor politice care au drept scop promovarea candidaturii acestora sau a partidelor din care fac parte; implicarea elevilor, în timpul programului școlar, în orice tip de activitate cu caracter politic; participarea elevilor la concursuri/competiții sportive, artistice etc. organizate de formatiuni politice s.a.
În timpul procesului instructiv-educativ, cadrele didactice nu vor iniția dezbateri cu elevii privind optiunile politice și nu își vor manifesta convingerile politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu. De asemenea, se interzice implicarea organizată a elevilor de către personalul unităţii de învăţământ în activități cu caracter politic, chiar dacă acestea se desfășoară în afara orelor de curs și a spațiului școlar. Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.