Volumul unic al Reginei Maria, păstrat la biblioteca din Galați

Distribuie articolul

O comoară literară de o valoare inestimabilă, semnată de însăși Regina Maria a României, este păstrată „la secret”, la Biblioteca județeană V. A Urechia Galați. Volumul cu titlul „Patru anotimpuri din viața unui om”, tipărit în 1915 la București, a fost ascuns de ochii lumii în colecția specială de cărți rare a instituției.

„Volumul reprezintă o raritate bibliofilă, realizat cu elemente de design în stil neoromânesc: copertă învelită în pânză de iută, text tipărit în chenar ornamental de inspirație tradițională și letrine cu ornamente vegetale la începutul fiecărui capitol”, spun reprezentanții Bibliotecii V. A Urechia.

Interesant este faptul că volumul a fost interzis în perioada comunistă, iar semnele timpului au lăsat urme vizibile asupra sa. O cruce gamată, considerată un simbol personal al Reginei Maria, a fost ștearsă de pe prima copertă, rămânând doar o fâșie subțire. Această cruce a devenit ulterior prototipul pentru decorația de război și de pace, Ordinul „Crucea Regina Maria”.

Cu toate că nu există informații precise despre cum a ajuns volumul în colecția Bibliotecii Județene V. A Urechia, se presupune că a fost retras din circulație în timpul regimului comunist. Un mic indiciu în acest sens este litera „S” notată cu creionul pe pagina de titlu.

Fragmente din această operă reprezintă gândurile și trăirile Reginei Maria a României.

„Văzduhul întreg era plin de frunzișoare albe și trandafirii, cari plutiau, săltau, se învârtiau, ca mii de fluturași ieșiți la joc în bătaia soarelui.

Deasupra, cerul era albastru și strălucitor. O minunată boltă, pe care Dumnezeu o întinsese peste fața zâmbitoare a lumii redeșteptate. Din fiecare ramură, porneau, în aerul îmbălsămat, cântări de slăvire, de pretutindeni unde se ascundeau păsărele printre mănunchiurile de flori ca spuma; păsărele cari își cântau dragostele și speranțele, pe când își clădeau de zor caldele cuibușoare.

De toate părțile, numai pomi, ce se îndoiau sub minunea rodului înflorit. Cât puteai cuprinde cu ochii, peste larg-întinsa câmpie, îi vedeai presărați, pretutindeni, ca niște buchete uriașe, adunate din lumea toată, pentru vreo serbare a Primăverii”, citează reprezentanții bibliotecii unul dintre fragmentele scrise de ea.


Distribuie articolul

You May Also Like