Ultimii doi ani s-au făcut pași importanți pentru corectarea unor inechități din sistemul educațional. Au fost și bâlbe și nu puține, au fost și experimentări, unele soldate evident cu eșecuri, dar și măsuri mult întârziată ce, Slavă Domnului au prins contur. Una peste alta, cu motivații și motivanți, am mai urcat o treaptă, două pe scara spre performanță. Rămâne pe mai departe plasarea învățământului vocațional ca o scenă primordială ce va genera cu siguranță plus valoarea generalizată.
Sigur, scandalurile din jurul ministrului demisionar al Educației, Sorin Câmpeanu dar și a premierului suspicionat de plagiat, ne întorc iară într-o zonă gri din care elevul nu poate fi decât o victimă colaterală. Pentru elevi, educatorii, învățătorii și profesorii sunt de cele mai multe ori modele și asta vine din trecutul trecutului.
Dar când profesorul postează pe pagina sa de socializare poze deocheate, ministrul e acuzat de furt intelectual, învățătoarea se mai adresează copilelor de clasa a treia cu apelativul „fufă”, iar penitența uneori necesară e înlocuită cu umilința, ni se deschide un evantai tulburător ce ne arată fața hâdă a învățământului.
Astăzi este ziua profesorului. De fapt, vorbim de Ziua Mondială a profesorului, o aniversare recomandată de UNESCO și implementat de Guvernul României la data de 5 octombrie 1994. Asta pentru că avem si Ziua Învățătorului, marcată în fiecare an la 5 iunie. Această dată este practic dată de ziua de naștere a întemeietorului învățământului modern, Gheorghe Lazăr. Acum, avem două zile de sărbătoare. Poate nu-i nimic rău, sau poate că da!
Este, și voi începe cu trilogia nefericită a implementării acestei sărbători mondiale. În foarte puține state, această zi este declarată nelucrătoare, și aici este brambureala maximă de care ex-ul Sorin Cîmpeanu nu este străin. De ziua Sănătății, se închid spitalele? De ziua Poliției, tragem heblu la Secții? De ziua magistratului ferecăm Tribunalele? Nu.
De ce astăzi nu este o zi normală de lucru, eventual celebrată prin acțiuni extra curriculare? Nici un răspuns îmbrăcat în hainele normalității nu pot da cei ce au decis această hai să spunem eroare ca să fim eleganți în exprimare… Mai ales că această sincopă vine la nici o lună de la începerea noului an de învățământ preuniversitar.