Un instrument util, la îndemână, de monitorizare și control al cheltuielilor pentru serviciile de comunicații electronice

Multi dintre cititorii noștri și-au arătat interesul de a afla cum pot să își controleze mai bine cheltuielile gospodărești și, mai ales, în domeniul comunicațiilor electronice, în condițiile când, la sfârșit de an, companiile CATV au fost „vedetele” ofertelor de reduceri, de sezon iar clienții au contractat noi servicii.

Ne-am interesat și trebuie subliniat acum că accesibilitatea prețurilor serviciilor de telefonie și internet este legată și de informațiile pe care utilizatorii le primesc cu privire la costurile de utilizare și de capacitatea acestora de a-și controla cheltuielile.

Potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), pe lângă factura standard obișnuită, care este emisă în mod periodic, utilizatorii de servicii de comunicații electronice pot solicita și o factură detaliată pentru a monitoriza și controla mai eficient cheltuielile generate de utilizarea acestor servicii. ANCOM vine în întampinarea utilizatorilor de servicii de telefonie și internet cu schimbări în procesul de emitere a facturilor detaliate.

Facturile detaliate pentru serviciile de comunicații electronice se pot elibera la cererea utilizatorilor și prin modalitatea indicată de către aceștia, indiferent de calitatea de persoană fizică sau juridică a utilizatorului și de modalitatea de plată a serviciilor (preplătite sau pe bază de abonament), în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.

Utilizatorii trebuie să știe că facturile detaliate trebuie să includă cel puțin informații precum:

– perioada de tarifare,

– tariful lunar perceput pentru abonament,

– suma totala tarifata (inclusiv TVA) si, dupa caz,

– tarifele pentru serviciile suplimentare utilizate si

– traficul suplimentar efectuat,

– tarifele pentru conectarea/instalarea/reconectarea/deconectarea serviciilor, respectiv

– tarifele pentru inchirierea sau achizitionarea unor echipamente.

Din facturile detaliate trebuie să reiasă și gratuitățile și reducerile acordate utilizatorilor.

Totodată, în funcție de serviciul furnizat, facturile detaliate trebuie să conțină și informații specifice.

Facturile detaliate pot fi furnizate în format letric, prin transmiterea unei scrisori, sau în format electronic, la adresa de poștă electronică sau în contul de client. Furnizorii pot elibera facturi detaliate contra cost, însă au obligația de a oferi cel puțin o modalitate gratuită, din cele enumerate mai sus, de transmitere a facturilor detaliate.

Ai putea fi interesat și de: