Deoarece schimbările legislative referitoare la mediul de afaceri se fac fără un studiu real în acest domeniu, gălățeanul Radu Oprea pregătește un test IMM. Cu ajutorul acestuia s-ar putea corecta pe viitor propunerile legislative iar reprezentanții mediului de afaceri, ai ONG sau chiar simplii cetățeni ar putea ști cum să reacționeze în fața unor eventuale abuzuri.
”În România, orice act normativ trebuie să respecte două principii esențiale pentru mediul de afaceri: cel recomandat de Comisia Europeană prin care acesta nu trebuie să fie afectat într-un mod negativ prin introducerea de noi reglementări, care se numește “Gandiți mai întâi la scară mică”, și cel al “numărului constant” prin care introducerea unei noi sarcini administrative pentru IMM-uri trebuie să vină simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente”, susține Radu Oprea, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din regiunea Sud – Est.
Conform acestuia, prin intermediul proiectului se urmărește crearea unui kit de training privind aplicarea corectă a Testului IMM asupra propunerilor de politici publice. Concret, este vorba de un suport de curs, o metodologie de implementare a activității de formare în aplicarea Testului IMM și un exercițiu practic. Kitul va fi realizat în format electronic și transmis instituțiilor publice naționale, pentru a servi drept model în activitatea de realizare a Testului IMM. Va fi disponibil și online, pe www.TestIMM.ro.
Va fi dezvoltată o aplicație web astfel încât oricine va dori să facă un Test IMM, fie că este un funcționar public, un membru al unui ONG, al unui partener social sau pur și simplu un cetățean interesat de mediul de afaceri, va putea folosi aplicația și va realiza propriul test.
Vor fi instruite 120 de persoane din minim 50 de ONG-uri, sindicate și organizații ale mediului de afaceri din România, în domeniul aplicarii Testului IMM asupra actelor normative și elaborării de propuneri de politici publice alternative.
Proiectul are o perioadă de implementare de 16 luni (septembrie 2018 – ianuarie 2020), are o valoare de 971.138,20 lei și este co-finanțat din Fondul Social European.