În perioada 1 – 7 martie 2024, politiștii structurilor de combatere a criminalității organizate au desfășurat, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., 30 de acțiuni operative (dintre care 14 acțiuni de amploare), pentru probarea activității infracționale și pentru destructurarea grupurilor infracționale, specializate în trafic și consum ilicit de droguri, trafic de persoane, criminalitate informatică și spălare de bani.
În Galați, cea mai „răsunătoare” descindere a instituțiilor de forță a fost la firme acuzate de spălare de bani și criminalitate economico-informatică în domeniul deducerii tva.
Statul român ar fi fost prejudiciat de aproape 5 milioane de lei, prin activitatea infracțională a nu mai puțin de cinci companii cu activitate principală în transporturile navale.
Firmele, administrate de două persoane fizice, ar fi ajuns în atenția autorităților judiciare pentru fapte înregistrate timp de patru ani, în perioada 2016-2020.
Administratorii celor cinci entităţi ar fi creat circuite comerciale fictive între societăţi comerciale cu sediile, atât pe teritoriul României, cât şi în spaţiul comunitar, prin care ar fi transferat importante sume de bani, în baza unor facturi fiscale în care s-ar fi consemnat cheltuieli care nu ar fi avut la bază operaţiuni comerciale reale.
Schema fraudelor a plecat de la obiectele de activitate ale firmelor: activităţi de transport de marfă pe căi navigabile interioare, activităţi de prestări servicii anexe transportului pe apă, activităţi de telecomunicaţii prin reţele cu cablu şi activităţi de consultanţă în management, astfel încât, în modalitatea descrisă, s-ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 4.635.644 de lei, reprezentând T.V.A. dedusă în mod nelegal.
”Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că administratorii celor cinci entităţi, în perioada 2016-2020 au creat circuite comerciale fictive între societăţi comerciale cu sediile atât pe teritoriul României, cât şi în spaţiul comunitar, prin care au transferat importante sume de bani în baza unor facturi fiscale în care s-au consemnat cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale. Prin folosirea societăţilor comerciale s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 4.635.644 lei, reprezentând TVA dedusă nelegal”, după cum au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, pe rolul căreia se află dosarul deschis pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.
În cauză, s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de spălare a banilor.
Potrivit unei informări publice, săptămâna trecută, lucrătorii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, au pus în executare 8 mandate de percheziţii domiciliare, la sediile şi punctele de lucru aparţinând celor cinci societăţi.
În urma efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate documente contabile şi extracontabile privind activitatea infracţională sesizată, 208.850 de lei, 13.060 de euro, 50 USD şi 787 de grame de bijuterii din argint (în valoare de aproximativ 19.600 de lei), bunuri asupra cărora vor fi instituite măsuri asigurătorii.