Vom avea un an dificil din perspectiva politică, deoarece, pentru prima dată în istoria democrației, mandatele președintelui, aleșilor locali, europarlamentarilor și parlamentarilor se vor încheia aproape concomitent.
Sunt vehiculate mai multe scenarii, marea negociere fiind dată pentru comasarea alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare.
Există două scenarii mai aproape de a fi puse în practică, acestea fiind luate în calcul de principalele partide pentru alegerile parlamentare din 2024.
Scenariul 1:
- 9 iunie – alegeri pentru Parlamentul European
- 29 septembrie – alegeri locale
- 24 noiembrie – alegeri parlamentare și primul tur al alegerilor prezidențiale
- 8 decembrie – al doilea tur al alegerilor prezidențiale
Scenariul 2:
- 9 iunie – alegeri pentru Parlamentul European
- 29 septembrie – alegeri locale și primul tur al alegerilor prezidențiale
- 14 octombrie – al doilea tur al alegerilor prezidențiale
- 8 decembrie – alegeri parlamentare
Împărțirea puterii în 2024 este subiectul unor negocieri intense. Liderii coaliției de guvernare au stabilit că alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 9 iunie, respectând astfel calendarul european.
Cu toate acestea, datele pentru alegerile parlamentare și prezidențiale rămân încă în discuție. Partidele nu au ajuns la un consens, deoarece fiecare își dorește să-și maximizeze șansele în alegeri.
Liberalii preferă ca alegerile parlamentare să aibă loc în 8 decembrie, după alegerile prezidențiale din 10 și 24 noiembrie.
În schimb, PSD dorește ca primul tur al alegerilor prezidențiale să coincidă cu alegerile parlamentare, facilitând accesul lui Marcel Ciolacu în turul al doilea.
Dezacordurile se extind și asupra datelor exacte.
PSD se opune organizării parlamentarelor în 8 decembrie, invocând posibile neconstituționalități.
Ciolacu și Simion par să aibă un plan comun pentru a ajunge împreună în finala pentru Cotroceni, în timp ce PNL rămâne într-o situație incertă cu privire la candidatul său.
Șeful AEP a stabilit datele aproximative
Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente a vorbit despre datele la care vor avea loc alegerile parlamentare și locale din 2024.
„Există o dată certă anunţată de Comisia Europeană şi anume 9 iunie anul viitor, când vor avea loc alegeri europarlamentare. Data de 9 iunie este stabilită pentru toate ţările membre ale UE şi evident şi noi vom desfăşura alegeri europarlamentare la această dată”, a spus Toni Greblă.
„Pentru celelalte alegeri, Guvernul va stabili data alegerilor. E prevăzut acolo şi termenul înaintea căruia trebuie să stabilească data. Probabil în cursul lunii septembrie, spre sfârşitul lunii septembrie, vor avea loc alegerile locale, iar alegerile parlamentare şi prezidenţiale vor fi desfăşurate spre sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. Datele vor fi stabilite de către Guvern”, a afirmat acesta.
PSD vrea să stabilească datele alegerilor prezidențiale în 10 și 24 noiembrie, urmate de alegerile parlamentare programate pentru 8 decembrie, o abordare neobișnuită, dat fiind că atunci când și mandatul șefului statului era de 4 ani, alegerile parlamentare aveau loc simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
Totuși, potrivit unor informații provenite de la vârful PSD, nu este exclusă posibilitatea de a suprapune primul sau chiar al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare din 8 decembrie.
Indiferent de opțiunea aleasă, principalele formațiuni politice, și aici ne referim la PSD și PNL, vor avea avantaje mai mari sau mai mici.