De câteva săptămâni, în urma alegerilor desfășurate pentru funcția de rector, în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați mocnește un scandal ce a început în spatele ușilor închise și a izbucnit recent într-un conflict public, după ce Ministerul Educației a refuzat să confirme în funcție rectorul reales, Puiu Lucian Georgescu, care a obținut un al doilea mandat în urma alegerilor din 14 decembrie. Recent, Georgescu a inițiat acțiuni în instanță atât împotriva Ministerului Educației, cât și a instituției pe care o conduce.
Controversa a izbucnit în urma refuzului de confirmare în funcție, la baza căruia a stat raportul Corpului de Control al Ministrului Educației, cu privire la desfășurarea alegerilor. Georgescu a denunțat această decizie ca fiind un „abuz” într-o conferință de presă pe 31 ianuarie, promițând să conteste acțiunea ministerului, pe care o consideră ilegală datorită depășirii termenului de 40 de zile, văzând în acest gest o „umilire” a comunității academice.
Iată că a și făcut-o. Cu element de noutate însă, el an onform unor surse, inițiat acțiuni în instanță nu doar împotriva Ministerului Educației, ci și împotriva propriei universități.
În vederea acestui fapt, Georgescu a explicat că, procedural, universitatea trebuie să apară ca parte în proces. „În mod formal, trebuie introdusă și Universitatea. Acesta este scopul pentru care Universitatea apare. Eu nu reproșez universității nimic. Unor persoane din universitate, da, dar universității – nu. E o cale procedurală care implică Universitatea ca instituție, fără ca eu să reproșez instituției ceva”, declară Georgescu.
Într-un interviu exclusiv pentru Express de Dunăre, fostul prorector al universității, Ștefan Baltă, raportându-se la propria sa experiență din 2019, își exprimă propria perspectivă asupra evenimentelor actuale. „Oricine are dreptul la apărare și poate contesta în instanță o decizie, chiar și a Ministerului Educației,” afirmă el, rememorând momentul în care a contestat o hotărâre a Senatului Universității, condus pe atunci de actualul rector. „În anul 2019 am contestat o hotărâre a Senatului Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care prevedea interdicția cadrelor didactice care nu aveau gradul didactic de profesor universitar, de a candida pentru ocuparea funcției de rector. În acel moment Senatul UDJG era condus chiar de domnul Lucian Puiu Georgescu. Ca o ironie a sorții, acum, domnul rector, contestă decizia Ministerului Educației de a nu valida alegerile desfășurate în luna decembrie 2023 pentru ocuparea funcției de rector.”
Reflectând asupra propriei sale experiențe din 2019, când a demisionat pentru a contesta hotărârea universității, el evidențiază, totodată, importanța separării funcțiilor administrative de acțiunile legale pentru a evita conflictele de interese și a păstra integritatea instituțională. Baltă își reiterează propriul exemplu, spunând că „Am considerat moral, chiar dacă eram doar prorector, să-mi prezint demisia atunci când am hotărât să-mi apăr drepturile în instanță împotriva universității și să evit astfel o situație, pe care eu o consideram ca un potențial conflict de interese.”
În actuala conjunctură, în care rectorul Georgescu a ales să nu demisioneze înainte de a contesta deciziile ministeriale și ale universității, Baltă subliniază o problemă etică majoră: „În opinia mea, dacă un rector cheamă în instanță instituția pe care o conduce, trebuie să renunțe la funcție pentru că, altfel, moralmente, faci din instituție un instrument de care poți dispune discreționar. Or, asta este inadmisibil. Chiar dacă mai sunt doar două săptămâni din mandatul de rector, consider că nu te poți judeca cu instituția pe care o conduci și nici cu ministerul de resort, fiind în continuare și rectorul universității.”
În ceea ce privește implicațiile acțiunii în justiție a domnului Georgescu pentru imaginea conducerii universității și credibilitatea acesteia, fostul prorector rămâne rezervat, menționând că: „Eu nu pot cuantifica dacă sau în ce măsură este afectată credibilitatea conducerii universității, în schimb mandatul acesteia se încheie pe data de 22.02.2024.” În pofida provocărilor și a incertitudinilor generate de acest scandal, el reamintește că prestigiul instituției este fundamentat pe „rezultatul efortului depus de studenții, absolvenții și cadrele didactice, care de 75 de ani au făcut performanță.”