În ultima ședință extraordinară a Consiliului Local, de joi, 8 februarie, consilierii USR Galați au depus, după o consultare cu colegii de la Forța Dreptei, un număr de 10 amendamente la bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Galați pe anul 2024. Acestea au avut în vedere aspecte sociale – precum tratarea adicțiilor, sau sprijinirea victimelor violenței domestice – din domeniul sanitar și educațional, precum și în legătură cu fluidizarea traficului rutier, însă doar trei au fost adoptate în plen.
Altfel, au fost dezbătute aspecte ce țin de ”sănătatea” economică a bugetelor unor companii aflate în subordinea administrației publice locale, mai ales ținând cont de productivitatea muncii din aceste firme de stat. În scop de clarificare, trebuie spus că acest indicator economic este cel care analizează cât de productiv este fiecare angajat și trebuie corelat, pentru eficientizarea activității și cu ceea ce înseamnă creșterea veniturilor acestora.
Astfel de situații se regăsesc la compania de transport public Transurb, acolo unde a fost scoasă în evidență discrepanța dintre productivitatea muncii (3,83%) și creșterea salarială propusă, de peste 13%, o situație nesănătoasă din punct de vedere economic și nu doar din punct de vedere al bunului simț economic, ci și al legii, dar și la compania de termoficare Calorgal, acolo unde productivitatea muncii este dublată de creșterea salarială, fenomen nesustenabil într-o economie normală.
De altfel, acest ”flagel” al creșterilor salariale bugetare din pix a fost abordat recent și de economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru. Acesta a arătat că salariile din sectorul public din țara noastră, mai ales în domenii precum administrație publică și apărare, sunt de departe (în termeni relativi, raportat la media pe economie) cel mai bine plătite în toată Uniunea Europeană.
În plus, a fost semnalată o altă anomalie, de această dată prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli al firmei Gospodărire Urbană, acolo unde veniturile prevăzute înregistrează o creștere propusă de 22% față de ceea ce s-a realizat efectiv anul trecut, în contextul problematicii economice tot mai dificile. Mai mult, creșterea cheltuieilor cu personalul este de peste 20%, inclusiv în ceea ce privește anvelopa salarială a funcțiilor de conducere.
Bugetele nerealiste ale acestor companii nu au fost votate de consilierii locali ai USR Galați, excepție făcând proiecția de la Administrația Piețelor.