Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați primește brevet de invenție pentru o pâine proteică revoluționară, creată de un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, realizare pe care o evidențiază pe site-ul universității. Procedeul inovator vizează producerea unei pâini echilibrate din punct de vedere nutrițional, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), printr-un conținut optim în aminoacizi esențiali.
Invenția, realizată de Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc, adaugă un concentrat proteic din proteine miofibrilare extrase din carne (porc, vită, pasăre sau pește), fără gust sau miros specific, la aluatul de pâine. Această abordare vizează îmbunătățirea profilului nutrițional al pâinii, adesea considerat dezechilibrat în ceea ce privește aminoacizii esențiali.
Profesorul Petru Alexe subliniază potențialul acestei pâini proteice de a servi drept alternativă alimentară accesibilă pentru populația cu venituri reduse, mare consumatoare de pâine, propunând implementarea unor politici guvernamentale sau locale pentru distribuția subvenționată a acesteia. „Pâinea echilibrată nutrițional în proteine este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, fără să vezi friptura, dar simțindu-i efectele”, explică prof. dr. ing. Petru Alexe, evidențiind beneficiile nutriționale ale invenției.