Nedreptățile la adresa pensionarilor ar putea continua…

Distribuie articolul

Pericolul cel mai mare este ca, în anii ce vin, toți pensionarii acestei țări, indiferent de perioada de contribuție, indiferent de nivelul cu care au contribuit, să primească aceeași pensie. Asta este una din marile probleme ale legii în vigoare, 127\2019, care a distrus efectiv principiul contributivității.

Pensia minimă a crescut accelerat în ultimii ani, apărând astfel decalaje majore. 1,3 milioane de pensionari au urcat accelerat anul acesta, cu toate că dacă ar fi fost să fie luat în calcul mecanismul contributiv, probabil că ar fi avut pensii extrem de mici. Nu spune nimeni să-i lăsăm să moară de foame, sunt semenii noștri, dar nu putem umblu mereu doar la pensia minimă pentru că sunt săraci! Tendința a început să fie pusă în aplicare prin Legea 127, cu creșterea accelerată e pensiei minime. Aceasta distruge efectiv principiul contributivității.

De exemplu, dacă o persoană a lucrat 35 de ani și a cotizat la sistemul public de pensii, la nivelul salariului mediu, va ajunge să iasă cu aceeași pensie minimă cu cel care a plătit 15 ani cu salariul minim pe economie. Statul și-a asumat cheltuiala cu pensiile, aceea de a nu se depăși 9,4% din PIB, în prezent ea fiind undeva la 9,2%. Suntem însă foarte aproape de această țintă.

În ce constă acest 9,2%?

7,4% este pensia publică. Pe lângă aceasta, 1,1% este efectul creșterii accelerate a pensiei minime, prevăzut în Legea 127\2019. Pensiile speciale reprezintă 0,8% din PIB, care de fapt nu sunt pensii speciale ci pensiile militare și de serviciu. Am avut un impact major odată cu creșterea pensiei minime. Creșterea pensiei minime, care a ajuns la 1.000 de lei, a vizat 400.000 de pensionari pe care i-am avut anul trecut la 800 de lei la pensia minimă, plus cei cu pensia între 800 de lei și 1000, deci a fost un salt care înseamnă această cheltuială suplimentară de 1,1% pentru 1,3 milioane de persoane beneficiare în actualul sistem public. Dacă se merge în același ritm, viitorul nu sună prea optimist, putând crea blocaje în câțiva ani. Și nu-s prea mulți.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns